söndag 19 januari 2014

Ligga på mage?

Jag läste igår i en av mina bebisappar att barn bör ligga på mage flera gånger per dag från 6 veckors ålder. Oops. Det gör inte mina.
Det beror nog till stor del på att när vi försökte lägga Alfred på mage när han var liten blev han arg som ett bi, han hatade det! Men han var visserligen lite ilsknare än tjejerna (eller nja, Lilly har börjat bli rätt argsint nu också faktiskt - hon är mer lik Alfred både till utseendet och sättet än så länge), så det kanske skulle funka bättre med dem. Men än så länge sover de så mycket att jag inte riktigt vet när jag ska hålla på att lägga dem på mage? När de är vakna äter de, eller så brukar vi ha dem i sittrarna - men det är väl kanske den tiden vi istället ska använda till att lägga dem på mage för att träna muskler och grejer. Hur har ni andra gjort, har ni haft era barn mycket på mage?
Jag tycker i och för sig också att våra tjejer är lite sena, så än så länge har de lite dålig styrsel på nackarna, så jag tycker det är lite otäckt att ha dem på mage också, ifall de tappar ner huvudena och tjongar i näsorna (visserligen brukar jag ha dem i soffan de få gånger jag har dem på mage, så det är ju mjukt, men ändå). Plus att de inte orkar lyfta huvudena ovanför markytan än heller. De är ju födda 11 dagar tidigt, och när jag tyckt att de verkar sena har jag jämfört med ett par andra barn i filmer på Instagram, och just de barnen var överburna - så då blir det ju faktiskt ganska många veckors skillnad på dem fast de är födda ungefär samtidigt. Alfred föddes bara två dagar före beräknat datum, så han följde de flesta tider för utvecklingsgrejer, men den här gången får jag nog helt enkelt räkna in de där 11 dagarna för att inte oroa mig över att tjejerna är sena.

3 kommentarer:

  1. jag frågade på bvc om just att ligga på mage, och min sköterska (ja, eller Jacks då...) sa att så länge jag hade honom mage mot mage på mig så skulle det räcka, och nu är han tillräckligt stark i nacken för att kunna bli buren med en arm. jag har dock börjat lägga honom på mage då och då, men vi har haft det så kallt på golvet att det inte känns ok att han ska ligga där, så ibland blir det i hans säng. provade i soffan en gång, men den är så mjuk att han händerna liksom sjönk ner. tycker det är lite farligt att jämföra med andra bebisar, lätt att bli stressad. Jack är en nöjd och glad bebis som växer så jag försöker fokusera på det och så brukar jag läsa tipsen i the wonder weeks appen för att hjälpa honom utvecklas. Han kom två dagar innan beräknat. varsågod för novell ;)

    SvaraRadera
  2. När vi var på återbesök på neo när flickorna var 3 månader så sa sköterskan "man sover på rygg och är vaken på mage".. Kan säga att vi tills dess inte haft dem på mage alls i princip. De gick ändå igenom besiktningen :) Sen dess har vi haft dem på mage lite då och då, lite halvhjärtat sådär, började i vår säng. Efter ett uppehåll på nån vecka eller så testade jag förra veckan. Och helt plötsligt är det inte så tungt längre och de blir inte alls lika arga. Och rullade från mage till rygg när de ändå var i farten.. Men det är ju inte som att de tillbringar all vaken tid på mage direkt (vi försöker tajma före en måltid för att undvika kräk..). De blir 5 månader den 26/1 (3 mån korr). Jag tror nog det går bra ändå, även om man inte "övar" så mycket.

    SvaraRadera
  3. Skönt att höra att vi inte är ensamma om det här. Eftersom våra tjejer också hatar att ligga på mage känns det ju inte så roligt att tvinga dem, så det var ju också skönt att höra att det går bra för era barn ändå. :)
    De har legat rätt mycket på våra magar i och för sig, och nackarna är i alla fall starka nog för att inte behöva stöttas när vi bär dem, men inte alls starka nog för att hålla upp huvudena när de ligger på mage. Vi ska på 3-månaderskontroll i veckan, så vi får väl se om vi får skäll då!

    SvaraRadera