lördag 18 januari 2014

Det här med namn

Jag stod i badrummet och smorde in ansiktet nyss och kom plötsligt på att om vi fått våra tjejer för tre år sen hade de med största sannolikhet haft helt andra namn. När jag var nygravid med Alfred och fortfarande inte visste könet (men trodde att det var en flicka) så var vi på en släktträff - min släkt har en stor sån vart femte år - och då lovade jag min morfars syster Linnéa att barnet skulle heta Elvira om det var en tjej. Linnéa var då en av två kvarvarande syskon från min morfars syskonskara om tio (morfar dog redan 1989, och nu är hon ensam kvar), men när de alla var unga hade de en syster som hette Elvira, som dog i lunginflammation redan vid 19 års ålder, tror jag det var. 
Men sen när vi fått veta att Alfred var Alfred märkte vi att i stort sett varenda människa som födde flickor då döpte dem till Elvira, så då gick det bort även för framtida barn. 
Vi var också inne på Matilda, och "slogs" lite om det med Christophers syster, som blev gravid sju månader efter mig den gången - men så fick vi båda söner, så då blev det ju inget med det. Elvira och Matilda låter visserligen bra ihop, men även om jag ibland fortfarande (!) tvekar om namnen Flora och Lilly så är de tjejerna vi har nu inga Elviror och Matildor. Tova var mitt favoritnamn i många år tidigare, men nej; inte heller rätt nu.
Jag kommer ihåg att en ex-kollega sa en gång när hennes barn var nånstans runt 5 och 8 eller så att hon inte skulle gett dem de namnen de hade om hon skulle valt namn då istället. Intressant det här med namn!
Jag är lite ledsen att Lilly/Lily börjar bli så vanligt, men det får vi leva med. Vi ville ju ha vårt blomtema, och kunde inte enas om nåt annat blomnamn. Och det är klart att vår lilla Lilly är Lilly nu, och också att Flora är Flora!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar