onsdag 5 juni 2013

Jamen tack då, Malou

Vi hade på Nyhetsmorgon på tv:n här i stugan idag, vilket alltid följs av nåt program där Malou von Sivers intervjuar folk. Idag träffade hon ett par vars son dött i magen nånstans efter vecka 30, och för någon månad sen berättade min mamma att hon gjort ett program om blivande föräldrar som fått veta på rutinultraljudet att deras barn dött och skickats hem med abortpiller, men så hade några envisats om en ny undersökning istället där det visat sig att barnet levt och mått utmärkt. Slutsatsen av det blev att mamma sa att om jag skulle få veta att mitt barn (detta var innan jag visste att det är tvillingar) inte levde så skulle jag inte tro på dem. Slutsatsen av dagens program var att om man tror att något är fel ska man stå på sig och kräva att få komma till förlossningen och kolla sig en extra gång. Det låter ju förstås bra, men när Malou sitter och säger såhär (inte ordagrant, men ungefär): "Blivande mammor som tycker att de känner mindre fosterrörelser mot slutet av graviditeten får oftast rådet att det är normalt. Detta är alltså ett felaktigt råd" blir jag faktiskt lite sur.
Nej Malou, det är inte ett felaktigt råd i de allra allra flesta fall. Det blir trängre i magen och barnen kan inte röra sig lika mycket, sparkarna känns inte på samma sätt som de gjorde tidigare och de sover ofta mer. Hon kan inte sitta på TV4 och säga åt alla föräldrar som nojar lika mycket som jag att de ska kräva att få åka in till förlossningen och kolla sig för att deras barn rör sig mindre - på förlossningsavdelningarna har de ju knappt tid att ta hand om dem som faktiskt är mitt i förlossningsarbetet. Ja, om man är väldigt väldigt orolig ska man stå på sig, men MVC-barnmorskor kan inte begäras säga till alla som är det minsta oroliga att deras barn kan ha dött och öka på deras oro ytterligare.

En faktaslinga som gick över tv-skärmen informerade dessutom om att 490 barn dör i magen varje år, och denna siffra har inte ändrats på 20 år. Punkt. Ingen mer info. Okej, men när då? Räknar hon då in missfall före vecka 12? Räknar hon efter vecka 30? Räknar hon missfall före man ens visste att man var gravid? I Sverige eller i världen? Jag börjar tycka att Malou verkar lite sensationslysten och gillar att göra blivande föräldrar oroliga. Men den här gången tänker jag i alla fall inte gå på det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar