tisdag 21 april 2015

18-månadersvaccinering

Idag, dagen före 18-månadersdagen var det dags för BVC-besök med vägning, mätning och MPR-vaccinering.
Flora och Lilly hittade ett superkul aktivitetsbord i väntrummet.
De verkade känna igen sig inne på sköterskan Oksanas rum, och Oksana tycker det är så tråkigt att vi ska flytta, och föreslog att vi ska komma upp till Stockholm när det är dags för BVC-besök så hon får fortsätta träffa oss. ;)
Men även om de kände igen sig och tyckte det var roligt med alla bilder på djur och grejer på väggarna hjälpte det inte när det var dags för Flora att klä av sig och sätta sig på vågen... Oj vad hon grät och inte ville släppa mig. Vi fick göra tre försök innan vågen hann registrera vad hon vägde för att hon försökte hoppa ur tillbaka till min famn... Hon väger fortfarande inte ens 10 kg, vår lilla loppa: 9,4 kg och 76,2 cm är hon nu, och ligger stadigt på sin kurva två kanaler under medel.
Lilly var coolare, som vanligt, och väger 10,6 och är 80,4 cm lång: en halv kanal under medel. Fast jag ser nu när jag jämför med sist att Flora hämtat upp sig lite i vikten åtminstone: Lilly hade bara gått upp 400 gram sen vi var där sist för tre månader sen, medan Flora gått upp nästan prick ett kilo. Det var ju bra i alla fall.
Christopher fick hålla i båda tjejerna när det var dags för sprutan, för att inte jag skulle bli för blödig och inte hålla fast armen tillräckligt, så han fick börja med Flora och så stod jag redo att ta över för att trösta efteråt. Flora blev som väntat jättejätteledsen, men lugnade sig fort när hon fick komma och pilla på mitt bröst (den här sprutan svider tydligen inte, utan det är bara sticket som gör ont), och Lilly började faktiskt inte ens skrika, men hon såg mycket förvånad och purken ut över att det plötsligt stack till i hennes arm.
Allt var dock fort glömt när de fick komma ut och ta på sig jackor och skor och sitta på en fin liten bänk vid skohyllan utanför.
Och nu ikväll när det var dags för läggning tyckte båda att det var spännande att ha ett plåster på armen. Här är det Flora som känner lite.
Och Lilly visar pappa.
Båda har varit pigga och glada efteråt - men biverkningarna efter den här sprutan kommer oftast först efter en vecka-tio dagar. Lilly lyckades dock ramla omkull flera gånger runt lunchtid, och hon brukar inte ramla så ofta, så det var ju lite konstigt. Så jag sa till Christopher "Har hon fått autism nu?" som ett rått skämt, eftersom jag gett mig in i så många diskussioner mot antivaxxare på sistone - det finns ju en massa idioter som påstår att MPR-vaccinet (Mässling, Påssjuka, Röda hund) orsakar autism hos barn, trots att det inte finns några som helst vetenskapliga bevis för det. Alls. Inte ett enda. Puckot som skrev en rapport om det har dragit tillbaka den och erkänt att han blivit betald för att skriva det, men ändå finns det folk som tror att det är sant. Och jag blir så trött. Man ska vaccinera sina barn enligt det svenska vaccinationsprogrammet, punkt. Inte bara för sina egna barns skull, utan även för andra för att skapa herd immunity och skydda de svagare. Så, nu ska jag titta på tv. :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar