onsdag 22 april 2015

18 månader idag!

Hurra för Lilly och Flora, för de blev 18 månader idag! Ett och ett halvt år redan! 
För ett år sedan såg de ut såhär (Lilly till vänster och Flora till höger):
Och idag såhär (Flora till vänster och Lilly till höger):
Små stora russinälskande hjälpredor i förkläde...

... som de senaste dagarna börjat ha ännu mer glädje av varandra. Det händer ofta nu att vi hör dem skratta tillsammans, och när vi tittar på dem då så kan de sitta såhär och ta russin från varann, eller kanske stå dubbelvikta med händerna i golvet och titta på varann mellan sina ben, eller något annat som man som vuxen inte hade kunnat tro var så roligt.
Igår gick de omkring mellan rummen i lägenheten och höll varann i hand och bara skrattade. :) 
Det verkar som att de turades om att styra vart de skulle gå.

De förstår bara mer och mer, och är bra på att nicka eller skaka på huvudet för att visa vad de vill när vi frågar dem något, och pekar på saker de vill ha på matbordet. De gör också mer och mer nya ljud, bara sen de senaste dagarna - inte så mycket riktiga ord, men särskilt Lilly har börjat babbla på jättemycket. Och Flora säger "pappa" ganska ofta, men "mamma" är det fortfarande extremt snålt med. Eller snarare obefintligt.
De tränar på att göra saker själva, i morse till exempel vägrade Lilly låta mig hjälpa henne ta på en blöja. Hon satt på golvet och kämpade för att få in benet i sin Up&Go, och det kom i och ur på alla möjliga olika ledder, tills det till slut kom i rätt. Då belönade jag henne med översvallande applåder för att jag äntligen skulle få hjälpa henne att få på den hela vägen, men det fick jag inte ändå, så till slut gjorde jag det under hennes vilda protester bara för att nån gång kunna få byta Floras blöja också... Sen var det samma visa med påklädningen.
De har båda också nån grej nu med att inte vilja ta av pyjamasen och nattblöjan på morgnarna. Det tar en faslig tid innan vi får av dem, och det är mycket oklart varför de vill gå omkring i tunga blöta blöjor så länge.
När vi ska iväg för att gå ut på promenad eller hämta Alfred brukar de vilja köra vagnen själva istället för att sätta sig i den, men de kan absolut inte göra det tillsammans, utan de bråkar om vem som ska köra. När jag till slut måste sätta dem i vagnen sker även det under vilda protester, så de senaste dagarna har jag haft med mutor: små russinaskar, för för tillfället är de helt tokiga i russin. Jag köper bara Saltå Kvarns ekologiska russin nu, de brukar vara mjuka och goda, och så har de dessutom en påse med en blandning av russin och torkade äpplen, som även jag gillar.
Ikväll var jag på årsstämma i bostadsrättsföreningen, och kom hem precis när Christopher satt tjejerna vid matbordet, och maken till glada barn har jag sällan skådat! Det slutade med att jag fick sitta med både Flora och Lilly i knät och hålla Alfred i handen på stolen bredvid. :) Väldigt rart, men en aning svårt att äta. Ibland är det inte så tokigt att vara iväg en stund, för belöningen när jag kommer hem igen är så värd det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar