onsdag 19 november 2014

Pysseleftermiddag

Idag när jag var ute och gick såg jag några fina höstgula blad, och fick idén att jag och Alfred skulle pyssla på eftermiddagen; jag tänkte att vi skulle måla med vattenfärg på blad och trycka dem på papper, så jag plockade några olika blad som jag tyckte hade fina former.
När jag hämtade Alfred frågade jag en av hans fröknar om det funkade med vattenfärg, och jodå, det skulle det göra. Man kunde också lägga löven under papper och måla med kritor över, eller så kunde man pressa dem i böcker, och konservera dem i paraffin för att kunna dekorera med dem. När jag frågade Alfred om han ville måla på löv när vi kom hem blev han jätteglad och berättade det för sin fröken, och sen gick vi hem.
För att tjejerna skulle sitta still i sina stolar medan jag och Alfred målade testade jag en grej jag fått tips om i tvillinggruppen: lägga färgkluttar i ihoptejpade plastfickor, så små barn kan greja med färg utan kladd. Nu hade jag ingen sån flytande färg, men kom på att man ju kan använda filmjölk och karamellfärg, fast pepparkaksfilen vi köpte igår ville jag inte slösa på, men i kylen hittade jag en flytande creme fraiche som visst hade gått ut. Eftersom barnen inte skulle äta den tyckte jag att det ju blev alldeles utmärkt. Och sen kom jag på att jag hade köpt ekologiskt färgpulver till Alfred en gång som vi knappt använt, så då slapp jag leta rätt på karamellfärgen längst in i skafferiet.
De färger som var öppnade redan var plommon och tangerin, så dem fick det bli.
In i plastfickor, och på med tejp på kanterna.
Och upp med tjejerna i stolarna. Och såklart: direkt ner på golvet med plastfickorna... Lilly var mer än lovligt skeptisk, och Flora tyckte inte det var nån höjdare heller direkt. Så de fick bröd istället.
Sen var det dags för de fina bladen!
Och det var ju skitsvårt! Blev färgen för blöt rann det bara ut, men tog vi mindre vatten blev det knappt nåt på pappret istället. Vi gjorde bara några stycken, och det blev väl i och för sig rätt fint ändå, men att det var blad syntes ju inte riktigt. Vi gick över till att måla vanligt istället, och Alfred ville att jag skulle måla en man som spände musklerna på armarna, och blod skulle rinna längs hans ben... Undrar lite vad han lekt på förskolan på sistone?
När det var dags att laga mat frågade jag Alfred om han ville hjälpa mig, och det ville han. Vi skulle äta tacos - på en onsdag! Minsann - och då är det ju en del att skära. Han fick en riktig kniv, fast den minst vassa av våra vassa, och så fick han skära gurkan alldeles själv, och han var superduktig!
Sen provade vi tomater, men efter han provat att sätta kniven mot en och jag direkt såg att han skulle skära sig i fingrarna delade jag dem först på mitten, och så la vi dem stadigt på den skurna halvan och så kunde han skära en andra gång. Men då behövde han en lite vassare tandad kniv, och det gick bra, men han tyckte det var jobbigt, så han skar bara ett par stycken, sen tog jag över.
Han är inne i en oerhört kräsen period, och vill absolut inte äta köttfärs, så redan på vägen hem från förskolan hade jag sagt att man kan lägga det man tycker är gott i tortillabröden, och frågade om han ville ha köttbullar? Men nej. Fiskpinnar då? Japp, det ville han ha. Och majs. Så vi stekte tre fiskpinnar, och dem lade han snyggt och prydligt i sin tortilla, och så majs på. Och så åt han upp hela. :) Så då vet vi att det funkar, alltid nåt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar