måndag 1 december 2014

Ord?

Nu börjar det nog hända nåt här: igår sa Flora "Pa! Dä!" och pekade på Christopher när jag sa nånting om pappa, vad det nu var. Och Lilly klappade mig på bröstet ikväll och sa "Mämm". Fast hon säger å andra sidan "mam" eller "mäm" om det mesta, nappen, mat, mig och lite sånt.
Flora har också börjat härma fler djurljud - vi har en bok med foton på riktiga djur, och på kossan säger hon "mmm" efter jag har sagt "muuu", och på hönan när jag sagt "baack baack baack" så säger hon "bababa", och på ankan har hon väst lite kvackliknande nån gång också.
Men jag måste säga att jag blev sjukt avundsjuk när Flora sa typ pappa igår! Jag funderar lite på om vi inte är tillräckligt tydliga med att jag "heter" mamma, så jag har sagt åt Christopher att säga "var är mamma?" oftare nu, för jag säger ofta "var är pappa?" och det verkar ju ha gett effekt. Och ibland klappar jag på mitt bröst och säger "mamma", så det var väl det Lilly härmade ikväll. Här går man hemma och släpar på ungarna ett drygt år och så säger de pappa först! ;)
Idag sov tjejerna förresten till tio i elva! Nytt rekord. Men de var å andra sidan uppe till ett... Båda somnade vid tio igår kväll, men Flora vaknade efter en stund och var helt otröstlig, och hon skrek så Lilly vaknade, så vi hade till slut inget annat val än att ta upp dem båda. Jag vet fortfarande inte vad det var med Flora - jag trodde att hon kanske hade ont i halsen, för ibland svalde hon och grinade illa, men det kan å andra sidan ha varit bara för att hon just skrikit så hon nästan kräktes. Funderade också på om det kunde vara värk i öronen, för jag har sett i tvillinggruppen att barn har haft öroninflammation utan att ha verkat särskilt sjuka (och hon är ju snorig), men när hon låg i min famn i samma vinkel som i sängen så var hon lugn. Hur som helst så lugnade hon sig efter en stund och var hur nöjd och glad som helst när hon fick komma upp och leka. Men det går verkligen inget vidare med våra sovtider alltså. Vi tänker att vi får försöka väcka dem tidigare för att på så sätt få dem att somna tidigare på kvällarna - jag hade ju tänkt att sovstunderna på dagarna skulle påverka mer än vilken tid de vaknar på morgnarna, men hittills har vi ju inte lyckats ändra några kvällstider, så nu får vi väl prova tidigare väckning istället. Det jobbiga är ju bara att då måste ju jag också upp tidigare, och när jag inte får lägga mig förrän ett och väcks stup i kvarten kommer det ju inte bli så vidare livat heller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar