tisdag 3 juni 2014

BVC-rapport och icke-rutin-bekräftelse

Idag var jag ensam på BVC med tjejerna för Christopher var tvungen att jobba - men det gick bra; jag hade den ena i Björnen och den andra bar jag i famnen den lilla biten från hallen och in, och sen satt den ena på golvet medan den andra vägdes och mättes. Och sen hjälpte sköterskan mig när vi skulle ut. Det enda jag inte kunde göra var att väga mig själv på den bra vågen i väntrummet - hemma har vi en 39 kronors-IKEA-våg, som nog inte är supertillförlitlig. Men det var ju inte hela världen. Tjejernas vägning var ju mycket viktigare: nu väger Lilly ungefär 7,3 kg och Flora 6,5, och Lilly är 66,2 cm och Flora 64,2.
Floras fontanell är nästan helt igenvuxen redan, men huvudet växer som det ska, så det ska inte vara någon fara. Vi pratade lite om att Flora hostat i flera veckor, men eftersom hon mår bra i övrigt så ska det inte vara någon panik så länge hostan inte håller i sig mer än 8 veckor. Sen var det det med att Lilly varit lite förstoppad och att hon kräktes och var lös i magen igår, och sköterskan trodde mer på att det hängde ihop och mindre på äggen - och det vore ju så skönt om hon inte är äggallergiker! Det är tydligen vanligare att man får utslag runt munnen av det, plus att hon ju inte reagerat alls på ägg förut. Men vi får prova ägg igen om några veckor, plus ge henne mer vatten, fett och katrinplommon för magen.
Jag frågade också om de får för mycket smörgåsrån, och gissade på att de får kanske upp till tre om dagen var, men det lät inte som nån fara, men däremot kan de göra att de blir hårda i magen, så det är bättre att ge dem med osaltat smör på (rapsolja är tydligen absolut bäst för magen, men det är ju lite svårt att ge på kex). Och så tyckte sköterskan att jag är så duktig som lagar mat och bakar bröd när jag har tre barn - men jag tycker ju det är roligt, och än så länge inte särskilt betungande eftersom de inte äter riktig mat mer än en gång om dagen än. Runt tio månaders ålder bör de dock få både lunch och middag, sa hon.
Oh, en annan sak! Idag kom det ett nytt avsnitt av Pampers Barnvagnspromenader-podcasten (nr 17). Jag fick inte svar på de frågor jag skickat in, men en annan sak blev jag så glad för: det var en mamma som frågade hur viktigt det egentligen är med fasta rutiner för små barn. Och min guru Louise Hallin sa att rutiner säkert är jätteviktigt för många föräldrar, men inte alls för barnen! Barnen anpassar sig när föräldrarna nöter in rutiner, men det är inget som de behöver - de är ju helt behovsstyrda och sover när de är trötta och är vakna när de är pigga, och samma princip med mat. Yay Louise Hallin, säger jag, och fortsätter lägga mina barn när de är trötta och ge dem mat när de är hungriga, och tänker fortsätta inte ha dåligt samvete för det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar