måndag 15 september 2014

Byta till hormonspiral?

Jag var ju på MVC i lördags på öppen mottagning för att kolla så allt var frid och fröjd med kopparspiralen jag satte in i maj. Den satt som den skulle, så allt såg bra ut, men jag har flytningar varenda dag och de har inte minskat det minsta sen jag satte in den. Och eftersom det nu gått nästan fyra månader verkar hoppet vara ute om att detta var något som bara skulle hålla på i början och sen gå över. Så jag frågade om det gick att kanske rucka lite på den för att se om det skulle irritera mindre av någon anledning, men det gick inte, sa barnmorskan, för då kanske den skulle ramla ut. Då frågade jag om hon trodde det kunde göra någon skillnad att ta ut denna och sätta in en annan, men det trodde hon inte heller på, för tydligen retas min livmoder helt enkelt av kopparspiraler. Då undrade jag om det kanske finns hopp att det blir skillnad när mensen kommer igång, men även om det inte går att ge nåt säkert svar på det så verkade barnmorskan inte direkt tro att det skulle hjälpa heller. Jag tror snarare att risken är stor att jag får värre blödningar av den eftersom min livmoder uppenbarligen inte gillar den.
Så hon undrade om jag kanske ville byta till en hormonspiral istället. Jag vill helst undvika hormoner, särskilt efter att en bekant som fått bröstcancer propagerar hårt mot p-piller eftersom hon tror att det var det som orsakade hennes cancer, så jag frågade om det också. Barnmorskan sa att det finns väldigt många studier, och en del visar på samband mellan hormoner och bröstcancer, medan andra säger att det inte finns något samband. Och en hormonspiral har ju en mycket lägre dos (bara gestagen/gulkroppshormon, och inget östrogen, för övrigt).
Det slutade med att hon skrev ut ett recept på en hormonspiral åt mig som kommer ligga kvar ett år, så då kan jag fundera på hur jag vill göra, och bestämmer jag mig för att byta kan jag bara hämta ut den och komma dit på öppen mottagning och byta direkt. Den kostar en tusenlapp, men det kommer jag ju å andra sidan bränna på trosskydd ganska snabbt om jag inte byter spiral...
Sen läste jag igenom häftet jag fick med information, och det stod att de biverkningar som är hyfsat vanliga (acne, bröstspänningar, viktuppgång, humörsvängningar, småblödningar etc) oftast går över efter några månader, plus att barnmorskan berättade att om jag sätter in den innan mensen kommer tillbaka kan det hända att jag slipper småblödningarna i början, och för de flesta minskar mensen rejält av hormonspiral så småningom. Mensen blir ofta kraftigare och mer smärtsam efter man fött barn dessutom, vilket jag märkte redan efter Alfred, så jag är frestad. På den negativa sidan är att jag testade minipiller (Cerazette) för sex år sen ungefär, och det var bara skit med det. Jag luktade illa av dem, jag blev på dåligt humör och jag fick sämre sexlust. Så jag googlade hur stor dosen av hormonet var i dem, och det var 75 mikrogram per dag, medan det i hormonspiralen är 20 mikrogram per dag.
Så nu lutar det åt att jag ska byta, men jag tycker det är läskigt ändå på något sätt. Jag är lite extra rädd för hormoner för att jag börjar bli äldre och mer i "cancerålder", plus att mamma fick livmodercancer för sju år sen efter att ha behandlats med östrogen länge (nu är det ju inte det jag ska få, men ändå), och min storasyster dog ju av cancer (inte hormonrelaterad). Jag har ju tre barn att ta hand om! Hjälp mig, ni som har erfarenhet av hormonspiral, snälla? Kan ni peppa mig?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar