torsdag 3 april 2014

Skillnader mellan våra tjejer vid fem månaders ålder

Nu har jag inte lust att gnälla mer om sömnen, fast det känns som att större delen av våra dagar och nätter går till att kämpa med sömnen för att få barnen att sova länge och samtidigt, och inte skrika av sina lungors fulla kraft mitt i nätterna. Ja, vi är trötta. Nu ska jag försöka sluta klaga på det. Istället tänkte jag göra klart ett inlägg som jag började med för flera dagar sen: om skillnaderna mellan våra tvåäggstjejer!
När de vaknar på morgnarna är Flora glad som en lärka, medan Lilly nästan alltid ligger och gnäller med stängda ögon, och blir glad först när jag fått henne att titta upp.
Flora har börjat få mer hår, åtminstone mitt uppe på huvudet, men Lilly har fortfarande nästan inget och har därför världens lenaste bakhuvud: jag brukar kalla henne mitt lilla sidenhuvud.
Lilly är ju expert på att spänna hela kroppen i sittern så hon får fart att gunga, men så fort man tar upp henne i knät och försöker få henne att stå upp blir hennes ben mjuka som kokt spaghetti. (Fast härom dagen spände hon dem en sekund i taget några gånger, men det är än så länge väldigt sällan.) Flora däremot älskar att stå i knät, och vill alltid försöka sitta upp. Lustigt, eftersom vi trott att det skulle vara tvärtom eftersom Lilly lekt pinne i sittern så länge redan.
Flora känns som en lite känsligare person i allmänhet: hon blir ledsen när Lilly skriker och är liksom lite orolig av sig ibland, men Lilly är mycket känsligare än Flora för när de ligger och petar på varann, då blir hon mycket oftare ledsen när Flora råkar peta lite för mycket på henne. Flora viftar alltid en massa med händerna när hon blir orolig eller jättetrött, och brukar lugna sig när jag håller henne i handen.
Lilly sover sämre på nätterna; somnar senare och vaknar oftare än Flora, och sover (antagligen därför) mycket längre stunder på dagarna. Flora däremot vaknar numera ofta efter bara en halvtimmes förmiddagssömn, när Lilly kan sova i två timmar.
De har pratat på olika sätt hittills: Flora har mest kört nåt lustigt väsande, medan Lilly använt mer bokstäver, men nu har båda lite börjat med varandras sätt också.
Flora började med att dra mig i håret för ett tag sen, men nu har Lilly också upptäckt att det är roligt.
En sak som funkar på dem båda ända sen början är att jag nynnar en liten melodi för dem när de är ledsna, där jag bara sjunger "Lilly lilla Lilly, Flora liten Flora".
Flora har ett smultronmärke på ryggen, Lilly har ett stort storkbett i nacken. Båda har storkbett på ögonlocken också, vilket var hur vi såg skillnad på dem som nyfödda: Lilly har ett större på vänster öga och Flora ett litet på varje ögonlock, men alla de har blivit mindre märkbara redan.
Det finns säkert mycket mer, men det är det jag kommer på just nu, och nu ska jag grädda våfflor!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar