tisdag 29 april 2014

BVC och äggröra

Idag var vi på 6-månaderskontroll på BVC med läkarkoll. Först skulle vi förstås som vanligt väga och mäta, och idag fick vi göra det hos en av de andra sköterskorna istället för hos vår vanliga. Hon var extremt snabb och effektiv och tyckte att allt såg så bra ut: Flora låg som vanligt två kanaler under mitten, men eftersom hon följer sin kurva bra så tyckte sköterskan att det inte var några som helst problem, och berättade om sin syster som har trillingar (!) och som alla är helt olika: en kort, en lång, en tjock typ. Hon lade till att om en av enäggstvillingar är mycket mindre kan man oroa sig, men med tvåäggs är det lugnt.
Men vår lilla pytte-Flora väger ännu bara 6 080 gram och är 63 cm lång, och Lilly 6 710 gram och är 65 cm. Men jag tror jag har vant mig vid att Flora är så mycket lättare, för på sistone har jag inte tyckt att hon känts så mycket mindre, vilket jag gjorde mer förut.
Vi pratade lite kort om mat (vi ska tydligen prata mer mat på 8-månaderskontrollen), och jag frågade hur mycket bröd det är lämpligt att de äter, eftersom de älskar smörgåsrån och brödet jag bakat åt dem - man ska ju helst introducera gluten medan man ammar, så jag tänkte att man kanske bör vara lite försiktig med mängderna. Men hon sa att om de äter mer annan mat och mår bra så är det lugnt, det lät inte som att de får för mycket. Och så lade hon till att det är bra att introducera även ägg och fisk medan jag ammar, och det hade jag missat/glömt, så till middag ikväll fick både tjejerna och Alfred äggröra.
Alfred lagade den faktiskt typ nästan själv: han knäckte äggen (jag hällde i dem i bunken), vi hällde i mjölken tillsammans och vitpepprade tillsammans, han vispade ihop smeten (och jag lite extra), han lade i smöret i kastrullen och så hjälptes vi åt att röra konstant tills äggröran var klar.
Och just ja, läkarkontrollen. Inga konstigheter: han lyssnade på hjärtan och lungor, kände på höfter, magar och ljumskpulsar och ställde frågor om ifall de drar sig upp när man håller dem i händerna, följer saker de tappar med blicken, flyttar saker mellan händerna och jollrar, och allt blev godkänt. Och så frågade vi lite snabbt om att Alfred verkar allergisk mot pollen, och han sa att barnläkaren som hör till vår BVC är bra på allergier, så jag ska ringa och boka en tid imorgon. Han kände också på Alfreds lymfkörtlar på halsen som varit svullna i evigheters evigheter (vi frågade om dem när vi var på vårdcentral och kollade några utslag han hade för ett år sen, och de sa då att de kan vara svullna länge när förkylningar avlöser varann, men att vi kan kolla upp dem igen om de inte går ner), och han sa mest att det kan vara så men att barnläkaren gärna kan känna på dem också.
Alfred var förresten helt rosa när jag hämtade honom på förskolan idag - eller under sin gula jacka i alla fall. Han hade sina rosa byxor som han fått av farmor och älskar, och så hade han fått låna en tröja ur kvarglömthögen när han frös, och då hittade de en rosa med volang i samma nyans - han var mycket tjusig. :)
(Ville inte bli fotad dock, det är det nya, tyvärr.)

2 kommentarer:

  1. Det där med att man kan oroa sig om det skiljer mycket (vad är mycket kan man ju fråga sig?) viktmässigt på enäggstvillingar blir jag lite nyfiken på. Jag har ju enäggstjejer (8 mån) där det nu skiljer 1,3 kg (180 gr när de föddes), längdskillnad typ 2 cm. Min BVC-sköterska har dock aldrig nämnt att det skulle vara ett problem, hon har bara tittat på resp. barns kurva, som båda har gått uppåt hela tiden. Jag ska till henne nästa vecka, får kolla vad hon säger då.

    En nackdel med tvillingar är ju att det ibland är lite för lätt att jämföra.. Både för en själv och andra (inte bara när det gäller vikt).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag frågade inte vad hon menade, jag antog nog bara att det vanligaste är att enäggs oftast följs åt i storlek, fast jag har väldigt dålig koll på enäggstvillingar. Och eftersom din BVC-sköterska inte oroar sig över dina tjejer så lär det ju inte vara nån fara, men berätta gärna sen vad hon säger nästa vecka, för nu blev jag också nyfiken!

      Radera