fredag 18 april 2014

Brödrecept

Jag blev ombedd i en kommentar att lägga ut brödreceptet jag nämnde, och det kan jag absolut göra. Det kommer härifrån, men jag har modifierat det lite.
Ursprungsreceptet lyder såhär:
2 g (2 krm) jäst
350g (3 ½ dl) kallt vatten
450 g (7 ½ dl) vetemjöl special (ersätt gärna en del av mjölet med annan sort)
10 g (1 ½ tsk) salt

1. Rör ut jästen i vattnet och tillsätt mjöl och salt. Degen behöver inte knådas utan bara blandas samman. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt stå i rumstemperatur 6–10 timmar.

2. Sätt ugnen på 250 grader.

3. Skrapa ut degen på ett mjölat bakbord. Använd slickepott så får du mindre att diska sen. Dra ut degen lite i kanterna så att du får en kvadrat. Vik ihop degen till ett litet paket: översidan mot mitten och undersidan mot mitten, vänsterkanten mot mitten och högerkanten mot mitten. Exakt hur det går till är inte så noga. Vänd degen uppochned så att skarven kommer mot bänken. Strö på lite mjöl och täck med en handduk. Låt jäsa 30–50 minuter (beroende på hur varmt det är och hur bråttom du har).

4. Dela degen i tre remsor och varje remsa i fyra bitar. Om du inte har en degskrapa går det fint med en osthyvel eller en stekspade. Lägg degbitarna med mjölade sidan uppåt på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in mitt i ugnen och grädda tills frallorna fått ordentligt med färg, cirka 12–15 minuter.

5. Ta ut frallorna och låt svalna lite på ett galler.

MEN: för mig passar det inte att vänta på jäsande bröd på morgonen, om jag ska göra nattjäst bröd vill jag kunna ploppa in det i ugnen på en gång, så jag gör det på dagarna istället med lite mer jäst och låter det jäsa i minst två timmar. Plus att jag brukar göra fyrdubbel sats på en gång och göra hälften med frön och rågsikt, så mitt recept ser ut såhär (de två olika sorterna separerade med snedstreck):

25 g jäst / 25 g jäst
7 dl vatten / 7 dl vatten
1 msk salt / 1 msk salt
ca 1 dl hela linfrön / *inget*
5 dl rågsikt + 10 dl vetemjöl special / 15 dl vetemjöl special

Blanda ihop till två kladdiga degar och låt jäsa i minst två timmar. Skrapa upp degarna på varsitt bakbord/stor skärbräda/bänk (det där i receptet med att man får mindre disk om man använder en slickepott? Jag och Christopher har funderat oproportionerligt mycket över den där meningen - vad menar de?! Vad ska man annars använda som ger mer disk? Detta är ett stort mysterium i våra liv.) och gör den där lilla dragningen och vikningen och vändningen och låt jäsa ungefär en halvtimme till. Dela sen varje i 16 bitar och grädda i ungefär 12 minuter i 250 grader.

Det blir ett vansinnigt gott och segt bröd - jag har experimenterat med olja, honung och grejer i bröd och aldrig lyckats få till den där goda segheten, förrän jag fick det här receptet. Världens enklaste, och plötsligt fick jag typ det godaste bröd jag nånsin gjort (och ätit).

2 kommentarer:

  1. Ett av mina favoritbröd innehåller också bara mjöl, jäst, salt och vatten, fast det ska jäsa 12-18h + 2h. Gör sig suveränt med cream cheese och tapenade.

    SvaraRadera