onsdag 5 mars 2014

Läggningstest

Igår provade vi nåt nytt: normalt kommer vi ju i säng nånstans mellan halv ett och halv två, för att Flora och Lilly brukar vara vakna sent. Men igår, efter att vi haft några riktigt dåliga nätter med många matningar och mycket gnäll tänkte jag att vi kunde testa att lägga dem när de somnade tidigare på kvällen och försöka ta upp dem så lite som möjligt när de vaknade.
Så vid tiotiden lade vi ner båda i sina liggdelar när de somnat, och jag tänkte just gå och borsta tänderna när Flora vaknade igen, och strax därpå vaknade Lilly också. Christopher fick Lilly hyfsat lugn och tog upp Flora så jag kunde hinna göra mig i ordning för sängen, och vid elva låg faktiskt jag och Flora i sängen, med tanken att jag skulle amma henne till sömns igen. Det var hon dock inte med på, så det var en massa hattande tills hon ville äta och ännu längre tills hon ville sova, men till slut slumrade jag till och vaknade till vid halv ett och insåg att hon sov. Christopher kom in och lade sig vid ettiden nånting och hade med sig Lilly som sovit rätt bra i liggdelen. De vaknade som vanligt några gånger på natten och fick bröstet, men vi låg kvar till tio (Lilly till tjugo över)! Så 12 timmar istället för de ungefär 8 de brukar sova på nätterna.
Nu ikväll lade vi ner dem i liggdelarna runt nio, och sen har båda varit uppe och krånglat en stund, men nu vid halv elva sover båda (oroligt), så vi får se hur det går inatt. Jag ska i alla fall försöka lägga mig rätt snart och hoppas på det bästa.
Igår berättade jag ju förresten att jag smorde in tjejernas huvuden med barnolja för att försöka få bort lite skorv efter baden. Jag använde en Änglamark-olja som vi fått i babypåsarna när de föddes, istället för Libero-oljan som också står på badkarskanten. Det skulle jag tydligen inte ha gjort, för när Christopher kom hem frågade han varför Lilly luktade så illa på huvudet. Jag luktade och tyckte hon luktade kräks, men tänkte att det kanske var från mössan hon haft på sig när vi hämtade Alfred, så vi slängde den i tvätten. Men en liten stund senare luktade jag på Flora, som luktade precis likadant. Vi provade att tvätta dem med tvättlappar med vatten först, men det hjälpte inte ett dugg, så till slut tog Christopher med Flora och tvättade hennes hår med Dove-schampo, och då blev det lite bättre, men tyvärr inte så mycket. Nu hoppas jag bara att det ska nötas bort fort, för de luktar verkligen inte gott. Mina små tjejer som brukar lukta chokladkola på huvudena!

*Uppdatering 20 minuter senare: båda skriker som stuckna grisar, så det blir nog sent i natt igen.

4 kommentarer:

 1. Alltså, jag vet att BVC säger att sömn föder sömn och att man inte kan påverka bebisars dygnsrytm. När vårt första barn kom följde vi detta och lät henne sova när och hur hon ville. Det blev superjobbigt för hon sov så HIMLA dåligt. En timme åt gången som mest oavsett om det var dag eller natt, i princip hela första året. Vi var vrak. VRAK!
  Nu är barn två här och vi bestämde oss för att testa ett annat sätt. Han får sova så mycket han vill på dagen men inget efter kl 16. Sen nattar vi honom och hans 3-åriga syster samtidigt och i samma rum vid 19.45-20.00. Och det funkar! De som stockar båda två nästan jämt. Han vaknar förstås till lite för att amma men oftast bara 1-2 ggr/natt vilket ju är jättestor skillnad mot varje timme som hans syster höll på med.

  Jag inser att det förstås är mycket mer komplicerat med tvillingar. Men kanske kan det vara något att överväga. Läser din blogg och tycker det verkar rätt tufft med upplägget ni har nu och önskar er mer sömn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oh, det låter som ett väldigt bra upplägg! Hur gammal är sonen? Jag funderar på om det går att hålla våra tjejer vakna på eftermiddagarna/kvällarna än, för nu för tiden blir de så väldigt hysteriskt ledsna när de är trötta - och jag med mitt guldfiskminne minns inte om det ändras någon gång snart...

   Radera
 2. Han är snart 8 månader och vi har gjort så här i princip sen han föddes. Fast då åt han mer på nätterna förstås. Och vaknade mer så vi fick gå upp mer (händer nästan aldrig nu). Och sov mer på dagen. Men han har vant sig gradvis, och vi har gradvis ändrat "stopptiden" för sömn på dagen. Och i och med att han är med sin vilda syster så blir det också rätt naturligt att sova när det väl blir lugnt. (Hade ngn sagt till mig att göra så här med första barnet hade jag tyckt att det var barbariskt att styra så här. Men nu vet vi hur mycket föräldrarnas välmående påverkar barnen och lägger därför stor vikt vid det här med sömnen. Önskar att vi vetat det då!)
  Hur som helst förstår jag att det är knepigt att hålla flickorna vakna när de är supertrötta. För det första är de ju två. Två supertrötta bebisar är ju SKITMYCKET jobbigare att trösta än en. Och sen har ni ju Alfred som någon av er måste ta hand om också. Men kanske hänger det lite ihop? Dvs flickorna sover inte så bra på natten och blir desto tröttare på dagen. Men, som sagt, jag inser att allt blir ljusår mer komplicerat med två bebisar ist för en. Hur som helst håller jag tumme för att det ordnar upp sig. Det gör det ju på sikt, om inte annat. Men sova behöver man ju göra nu. Inte sen. Hoppas ni kommer på något sätt som funkar för er!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag tycker verkligen att ert sätt låter väldigt smart, så jag tror att vi får försöka testa det framöver.
   För det mesta klarar vi ju oss rätt okej ändå, måste jag säga, fast jag märker att min hjärna funkar sämre och sämre... ;)

   Radera