söndag 2 mars 2014

Mammamage

För ett tag sen läste jag i en annan blogg om "mammamage" - som i korthet är att diastasen, alltså muskelplattorna på magen som går isär när man är gravid, inte läkt ihop igen, så magen är stor och blir toppig när man spänner den även efter man fött. Som tur är finns det en app som heter just Mammamage som innehåller ett träningsprogram så man kan träna rätt muskler för att få det att bli bättre (situps och plankan hjälper tydligen inte, för det är musklerna innanför som behöver tränas).
Om jag förstått infon i appen rätt så kan diastasen läka ihop spontant, men då inom fem veckor efter förlossningen, och eftersom jag är långt förbi det och har toppig mage när jag spänner den och har ganska många centimeter kvar till min mages utgångsläge trots att jag har väldigt lite överskottshud kvar, så kan jag nog konstatera att jag har mammamage. En vanlig graviditet klarade min mage, men en tvillinggraviditet var visst lite för mycket för den. (Den ser helt läskig ut på bilden! Där ser man också att det är lite hud över, för den blir sådär småskrynklig på sina håll.)
Så igår köpte jag appen (22:-) och gjorde de första övningarna. Det är väldigt små och lätta (som i inte tunga) rörelser, men jag vet inte om jag gjorde dem lite fel, för jag fick jätteont i svanken av dem. Man bör göra övningarna 5-6 gånger i veckan enligt appen, så jag får bara fortsätta och se hur det känns. De tar bara några minuter per gång, så jag hoppas på att hinna med dem. 

4 kommentarer:

  1. Jag har också appen och tycker den är bra! Övningarna är ju inte direkt kul, men ger absolut resultat. Jag är på nivå 6 och gillar känslan av att ha kontakt med mina magmuskler igen..

    SvaraRadera
  2. åh den ska jag nog också köpa! vet inte om mina muskler vuxit ihop än, men såhär 4 mån efter förlossningen har jag lust att börja träna, ungen blir ju inte direkt lättare!
    inte så glad att höra att du får ont i svanken däremot, min svanskota gick av under förlossningen och gör fortfarande ont :(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oh, aj! Ja, sånt slapp jag ju med kejsarsnitt i alla fall...
      Men jag hoppas på att svanken var nåt tillfälligt, min är lite klen, och de musklerna hänger säkert ihop på nåt sätt.

      Radera