lördag 1 februari 2014

Ännu en hopplös kväll

Det blev visst lite av en mardrömsläggning av tjejerna också igår kväll. När jag var iväg och kämpade med Alfred lade Christopher Flora och Lilly i sina vagnliggdelar med planen att de skulle sova nån timme, sen skulle jag mata dem vid 23-24-tiden och sen kunde vi sova allihop. Men så blev det inte, för 1) de ville inte sova i vagnarna, de tyckte tydligen att halv tio var alldeles för tidigt att gå och lägga sig, och 2) de ville inte sova efter jag matat dem sen heller.
När jag kom ut från Alfred vid kvart över tio fixade jag i ordning lite i köket efter middagen först, för det hade vi inte hunnit innan, sen tog jag upp Flora och ammade henne. När hon var klar var hon klarvaken, men glad i alla fall. Då tog jag upp Lilly också, och försökte amma henne, men hon ville inte ha, för hon hade tydligen fått ersättning medan jag var med Alfred. Först låg hon i mitt knä och var nöjd, slickade lite på bröstet och småpratade lite, men sen blev hon ledsen, så jag tog upp henne mot axeln. Hon fick nappen, men fick av någon anledning en kväljning när hon fick in den i munnen, men sen var det lugnt - i ungefär en minut, sen kräktes hon upp precis all ersättning hon fått nästan en timme tidigare. (Jag blev nästan orolig för att hon plötsligt blivit magsjuk för att hon kräktes så väldigt mycket, men det visade sig inte vara nån fara, hon mådde bra sen igen.)
Sen gick jag och tvättade mig och tog med mig Lilly, eftersom hon äter fortast, och lade mig i sängen. Hon var väl hungrig igen, eftersom hon blivit av med allt hon ätit innan, för hon tog i alla fall bröstet.

- - - Här blev jag avbruten av att Flora som suttit nöjd i sin sitter bredvid Lilly (som var lite gnälligare) började gnälla, och jag upptäckte att hon var blöt genom kläderna. Det visade sig att hon bajsat så det gått igenom kläderna och kladdat upp på magen, så jag gick och hämtade alla grejer jag behövde för att byta i köket på en filt. Tyvärr fick Lilly tokspel, så Flora låg på golvet med bajs över halva kroppen, men hon var hur nöjd som helst, samtidigt som Lilly vrålade hysteriskt i sittern bredvid. Det kändes så orättvist att jag var tvungen att ägna en massa tid åt att få Lilly tyst när Flora, som verkligen behövde mig, låg lugn och snäll och bara väntade. Jag får erkänna att jag fräste åt Lilly att hålla tyst, och faktiskt lyfte ut hennes sitter i hallen bredvid en stund för att inte ha vrålet rakt i örat, för hon lugnade sig aldrig trots napp och gungande. Hon kände väl att jag var arg också, säkert. Anyway, nu är Flora ren och sitter i en sitter igen, och Lilly sitter i Björnen på min mage. - - -

När Lilly lugnat sig och somnat kom Christopher med Flora, så hon fick bröstet så hon somnade - eller förresten, hon kanske somnade i vagnen? Minns inte. Nej, hon somnade på Christophers bröst! Tror jag. Hur som helst vaknade Lilly igen och var hysterisk, och vad vi än försökte med vägrade hon sova. Hon hade sovit större delen av dagen när hon var ute med Christopher, medan Flora hemma med mig hade varit vaken mycket, så hon somnade nog vid halv ett-ett nåt tror jag. Men Lilly fick vi inte att somna förrän runt halv tre. Jag kände bara att jag inte orkar mer, jag hade redan haft en skitdag för att de inte somnat förrän två natten innan, och nu blev allt bara ännu värre.
Vid halv fem tror jag det vaknade Lilly igen, men ville inte riktigt äta, så jag alternerade i halvsömnen mellan att peta in nappen och att försöka peta in bröstet i munnen på henne, och hon halvsov väl åtminstone. Alfred var uppe nån gång också, men Christopher tog honom, och Flora vaknade och fick komma upp i sängen. Sen sov båda åtminstone hyfsat till nästan nio, tror jag, och jag var så trött att jag ärligt talat sket i om det gick rätt många timmar mellan matningarna, bara de var tysta...
Det ska ju inte riktigt gå att ändra deras dygnsrytm såhär tidigt, men vi måste åtminstone försöka hålla dem lite mer vakna på dagarna, för jag är så less på att se min klockradio stå på över två nu alltså.

*Uppdatering: jag fick ta upp Flora också, och eftersom jag redan hade Björnen på mig tag jag henne i ena halvan av tvillingselen och lyckades få runt den om också. Funkar faktiskt, och så har jag svankstödet från Björnen så det inte är för jobbigt för ryggen (bara lite tungt på axlarna).

2 kommentarer:

  1. men oj vilken natt! och kväll! alltså ja, bebisar bestämmer ju själva när de vill sova etc, men en kvällsrutin och läggning(försök av..) kanske inte vore fel ändå? jag är verkligen inte den som säger att man ska "lära" bebisar, eller tvinga på dem sov-metoder, men du måste ju få sova lite sammanhängande!
    kanske vid 21 amma byta blöja pyjamas och så en skvätt ersättning till båda? de sover ju lite tyngre på det. har de svårt för att somna själva?
    HUr sover Alfred? behöver han kanske också sova mindre på dan för att somna tidigare?

    alltså, jag vet ju inte, jag har ju bara en bebis men jag vet ju att trött mamma = inge glad mamma. hoppas ni kan få lite ordning på't snart!

    SvaraRadera
  2. De är inget vidare på att somna själva tyvärr - Flora kan göra det ibland, men oftast ammar jag dem till sömns. Alfred sover oftast bara en knapp timme på dagen nu, och det behöver han verkligen fortfarande, så det kan vi inte ändra på än.
    Ja, vi får nog försöka börja med en rutin snart, men tjejerna är ofta så vakna och glada sent på kvällarna, så jag vet inte riktigt hur vi ska få ihop det. Kanske att vi ändå måste vänta någon månad?

    SvaraRadera