måndag 13 maj 2013

Lite tankar om att vara perfekt

I förra veckan var det någon jag kände som skrev på Facebook om att Blondinbella, som ju är gravid, kläckt ur sig att det är "äckligt" att amma offentligt. Jag kunde förstås inte låta bli att gå in på hennes blogg och leta rätt på vad hon sagt, och hittade dels att hon först bara sagt att det är äckligt, sen hade hon preciserat att det hon tycker är äckligt är när man ammar "så att hela bröstet syns för vem som helst", dels hittade jag något hon skrev om att det är viktigt för henne att alltid klä sig snyggt och ha nyrakade ben. Om jag börjar med det sista, så är det väl en bra inställning att inte planera att låta sig själv förfalla när man är gravid och sen får barn, men samtidigt kan jag inte låta bli att fnissa lite för mig själv. För mig blev i alla fall mina ben ungefär absolut lägsta prio när jag fick barn. För mig var det tillräckligt sjå att över huvud taget hinna få duscha gärna varje dag men åtminstone varannan - att raka benen? Typ totalt ointressant. Och även om jag försökte komma ihåg att lägga en tygtrasa över axeln så var det liksom inte alltid Alfred kräktes just precis där. Men lycka till. ;) Får hon en sån där tv-bebis som bara ligger tyst i sin vagga konstant kanske det går kalasbra att fortsätta sådär.

Och det där med att amma offentligt. Givetvis fick hon jättemånga arga kommentarer som sa att amning är det mest naturliga som finns, och ja, självklart håller jag med om det. Och när ens barn behöver mat och man råkar befinna sig på stan tycker jag att mitt barn är oerhört mycket viktigare än ifall någon skulle råka se mitt bröst. Men jag har en annan liten fundering kring det också. När man ammar så sitter man inte med bröstet i vädret hur som helst. Barnet täcker ju större delen av bröstet med sin mun, och dessutom skymmer ju huvudet en rätt stor del. Man visar väl inte mycket mer av bröstet än om man har en rejäl urringning? Och de flesta gillar ju bröst, så vad är det som är så farligt med om man råkar flasha lite bröst i någon sekund innan barnet får grepp?
Blondinbella planerar i alla fall att lösa det här "problemet" med att lägga en sjal över barnets huvud om hon nu måste amma offentligt någon gång. Men det där alltså. Det där fattar jag inte. Det är ju skittaskigt mot barnet! Man vill ju dels kunna ha ögonkontakt med sitt barn, dels vill man ju kunna ha koll på hur det mår och när det börjar bli mätt, och dels: vem schöven vill sitta och äta med en filt över huvudet? Testa det själv, tycker jag. Eller låt bli att skriva dumma grejer innan du fått en liten dos av verkligheten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar