söndag 17 januari 2016

Morgnar och tv

Jag har fortsatt sova i gästrummet, dels för att jag ska få sova bättre, dels för att testa om tjejerna sover bättre utan att kravla runt på mig. Jag har sovit lite halvdåligt ändå, men inatt sov jag bättre och fick också ligga kvar länge på morgonen, och det var så skönt! Tjejerna har också sovit lugnare, säger Christopher, så det kanske är bra det här.
Igår gick jag upp tidigt och lade mig med Flora och Lilly för att Christopher skulle kunna försöka få Alfred att somna om och ligga lite längre utan att han skulle väcka tjejerna, men det resulterade bara i att jag inte kunde somna om och Alfred gick ändå upp tidigt, så det gav vi upp idag och lät Alfred gå ner och titta på tv istället. Efter en stund hade Lilly också gått ner till Alfred, medan Flora låg kvar och sov med Christopher (jag låg ju längst ner helt i lugn och ro), och det är väldigt lyxigt att ha ett såpass stort barn att han kan gå ner och sätta på tv:n själv och sköta sig helt själv en stund!
Vi har dock, sedan i måndags, satt upp lite striktare regler för tv-tittandet, efter att Alfred börjat bli helt hysterisk när vi sagt att han måste stänga av tv:n eller att han inte får titta alls vid något tillfälle när han har velat, så nu är det som gäller: ingen tv alls på morgnarna utom på helger, och bara tv efter klockan 17 på vardagar, under tiden vi lagar mat, och sen stängs den av när vi äter runt 18:30 och får inte sättas på igen.
Han har lärt sig fort, och nu har det inte varit mycket gnäll alls om det faktiskt, och det känns bra. Små barn ska ju helst inte titta på tv mer än en timme om dagen, enligt Louise Hallin som baserar det på ny amerikansk forskning, så nu blir vårt nästa mål att försöka få förskolan att sluta låta barnen se på film och YouTube (alltså allvarligt, vilken förskola låter ungarna se på film nästan dagligen?!) - vi ska ha inskolnings-uppföljningssamtal snart, så vi ska ta upp det då. Vi försökte ringa förskolechefen om det för ett tag sen, men fick inte tag på henne då och har inte följt upp det utan väntat på ett samtal, och nu ska det snart bli av.
En helt annan sak: härom kvällen när jag lade tjejerna sa Flora "aj aj magen", så jag sa till henne att lägga sig på mage en stund. Hon gjorde det, men snurrade snart tillbaka till rygg igen, men sen lade hon sig på mage igen, och strax kom en stor prutt! Jag blev så förvånad; jag har läst att det är först i fyraårsåldern som barn är stora nog för att kunna identifiera var det gör ont mer abstrakt, alltså förutom när de slagit sig nånstans och kan peka på det, och trodde att Flora mest ville slippa somna och ville göra som Alfred, som ofta säger att han har ont i magen när vi äter, men ofta verkar det vara mest för att få gå ifrån bordet en stund och komma ner på golvet och leka. Men hon hade verkligen ont i magen och behövde prutta.
Idag har vi haft besök av Emil (som är hos sina föräldrar i Landskrona nu efter P3 Guld igår) och hans son Hilding, som är ett år yngre än Alfred, så det var full fart med alla barn - tyvärr hann jag knappt prata med Emil eftersom jag lovat att bjuda både Emil och Hilding och hans föräldrar på middag, så när barnen fick för sig att leka i arbetsrummet stod jag en trappa upp och lagade mat... Men de är i stan imorgon också, så förhoppningsvis hinner vi ses lite då också. Och det var väldigt trevligt under middagen också förstås, så det var okej ändå.
Vi har inte tagit ner våra julstjärnor i fönstren än, för de ger så trevligt ljus nu när det är mörkt ute, men jag noterade idag att alla i husen runt omkring tagit bort sina stjärnor och julljusstakar - i Stockholm tyckte jag att många hade kvar sin julbelysning långt in i mars, så jag var tvungen att fråga Emils mamma om det är nåt skånskt att man minsann tar bort all julbelysning direkt på tjugondag knut så vi kommer ses som de "konstiga stockholmarna", men det tyckte hon inte jag behövde oroa mig för, och hon tyckte vi hade det fint.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar