söndag 31 januari 2016

Badhuset och samtal på förskolan

Idag var vi på badhuset! Vi var ju där strax efter Kreta och barnen älskade det, men vi har varit dåliga på att ta oss dit igen, fast idag blev det äntligen av. Det är verkligen ett fantastiskt ställe, och alla hade jätteroligt idag igen, men åh så trött jag var efteråt. Barnen fick sova i bilen en halvtimme efteråt (jag stack in och handlade lite mat medan de andra var kvar i bilen på parkeringen utanför), och det behövde de - men att det tog över två timmar att få Flora att somna ikväll var ju en mindre rolig bieffekt. Fast jag vet inte om det var dagssömnen som påverkade, för Lilly och Alfred somnade åtminstone på ungefär en timme, men vad Flora höll på med vet jag inte. Sjukt jobbigt i vilket fall att läggningarna har börjat ta så galet lång tid igen! Det har inte gått på under en timme på länge nu igen, så jag antar att tjejerna har vant sig vid den kortare sovstunden på dagarna och klarar sig på den. Suck.
Jag skulle ju berätta om samtalet på förskolan om Alfred! Det var inte ett utvecklingssamtal, utan ett "efterinskolningssamtal", vad det nu innebär ett halvår efter inskolningen, men ändå. Vi hade fått svara på lite frågor på ett papper i förväg, om hur han är hemma, hur han trivs, vad vi tyckte om inskolningen och om det är något annat vi undrar över och sånt. Där tog vi upp de två saker som bekymrar oss lite: att de inte är utomhus särskilt mycket och att barnen får titta på film och använda läsplatta lite väl mycket (plus att den inte verkar innehålla särskilt pedagogiska appar ens).
Vi var lite oroliga för hur vi skulle prata om paddan utan att de skulle bli sura, så jag hade bett om råd i tvillinggruppen innan, där jag vet att det är flera förskollärare som är med, och fått lite bra tips om att fråga om vad de har för pedagogisk tanke med den osv. Och det gick bra - båda Alfreds fröknar var med (ingen av dem är utbildad förskollärare, tyvärr, jag tror det är därför vissa saker känns lite hipp som happ, men de är väldigt gulliga och vill väl) och vi pratade länge om det mesta, och det blev aldrig dålig stämning. Jag tror att de försökte framställa vissa saker som lite mer uppstyrda än vad de verkligen är, men det kändes ändå okej. Vi förklarade i alla fall att Alfred väldigt lätt blir beroende av tv, mobiler och paddor och blir så hysteriskt upprörd när man vill stänga av, så vi vill inte att han ska få använda den för mycket, åtminstone inte för att bara titta på film, men det är mer okej om det är interaktiva pedagogiska spel (vi tipsade om var de kan hitta fler bra appar). Plus att forskning ju visar att små barn inte bör se på film mer än en timme per dag, och den tiden behöver vi hemma för att få honom att lugna ner sig lite medan vi fixar middag etc.
Och vad gäller utevistelse så kommer det bli mer nu när våren kommer åtminstone, så det får väl vara okej att de låter vädret styra lite väl mycket nu under vintern.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar