måndag 4 augusti 2014

Utlandssemester

Danmark är kanske inte så exotiskt, men det var ändå tjejernas första utlandsresa igår! Härom året när jag och Christopher klev av färjan i Helsingør hörde vi en svensk man säga "Det känns nästan som att vara utomlands!" ...Öööh, ja..? 
En liten bit bort här bodde min mamma för några år sen, med utsikt över sundet och bort till Sverige. 
Danska flaggor och spritbutiker - det finns rätt gott om dem i Helsingør. 
Det huvudsakliga målet för resan: smørrebrød på S:t Hans Torv! (Tror jag torget heter...) Jag tog ett med flæskesteg, ett med leverpostej och ett med torskerogn (jag har barndomsminnen av att äta torskrom på burk). Christopher tog flæskesteg, æg og rejer och hakkebøf. Och så lurade de på oss varsin stor öl, för de kostade typ samma som små, men ingen av oss klarade att dricka mer än hälften och blev ändå lite på pickalurven (haha, det var nog första gången jag använde det ordet! Lite gulligt ändå.). Alfred hade redan fått både korv och glass, och tjejerna fick lite medhavd mat. 
Jag vet inte vem Laura är, men hon har en egen gatsten på torget. 
När vi ätit gick vi och hälsade på mammas väninna Vibeke, som bor i ett fantastiskt gathus mitt i stan. Alfred sprang runt och showade som han brukar, och Lilly hängde på - jag blir helt rädd (och glad samtidigt) när jag tänker på vilken action det kommer bli med de där två när hon kan springa! Flora kröp runt lite lugnare åtminstone. 
Sen köpte vi lite pryttlar på Tiger (TGR i Sverige), bl.a. billiga kryddor och nån leksak till Alfred, sen hittade jag en bikini i drömfärger (gul med orange kantband) för halva priset, och så köpte vi wienerbrød (men børnebollerne var slut) och rågbröd, och vermouth och dansk (!) billig gin och sen tog vi färjan hemåt. 
Utslagna barn. 

Öppet bogvisir på väg in i hamnen. 
På väg tillbaka till mammas lägenhet stannade vi på sötaste lekplatsen. 
Meta-foto. 
Spindelpojken. 
Just ja, på bageriet köpte jag också de här: rugbrødsnacks! Älskar att danskar älskar rågbröd så mycket att de till och med stoppar tranbär och choklad i och äter som snacks. 
Fin gatubrunn på Gustav Adolfs Torg som vi såg när vi väntade på våra middagspizzor
Och en fin unge vid en fontän. Och han är vår!
I mammas lägenhet har hon ett kort på min änglasyster Fina, och på det har hon satt ett foto på hennes dotter Stella från för några år sen (nu är hon 16). Alla säger alltid att Stella är så lik Fina, men av någon anledning brukar jag mest se hennes pappa i henne (antagligen mycket för att hon fått hans smilgropar), men äntligen kunde jag se här att jo, hon är ju en kopia av sin mamma!
På natten sov (eller jag "sov" mer, och drömde att jag hade en mördare efter mig - ibland var det Per Morberg) Christopher och Alfred på en madrass i vardagsrummet och jag och tjejerna i mammas säng. Den är 140 cm bred och svinhög, så vi satte mammas massagefåtölj vid ena sidan som ramlingsskydd och så fick Lilly ligga på tvären uppe i hörnet när hon väl behagade somna vid halv tolv efter en massa krångel (Flora somnade nio), och så låg jag på tvären för att liksom stänga in den lilla sprattelmajan, och på min andra sida låg Flora i mjukliften. Hon rullade halvt ur den så småningom, och då tog jag ur henne så mjukliften var som ett skydd på andra sidan och så lade jag en kudde ovanför henne (och kuddar på golvet hade jag redan lagt ut). Och jag sov superlätt och höll koll och ammade, och ingen ramlade ur sängen, så det var ju bra. 
Nu är vi och kör runt i Malmös ytterområden och spanar lite, så nu måste jag hänga med här. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar