onsdag 27 augusti 2014

Igår och i förrgår, plus nattamning

Igår då! Mamma åkte vid halv tio, och vid tio packade jag ner tvillingarna i vagnen och satte Alfred på ståbrädan och gick ner till ett par grannar nere på vägen för att fråga om de kunde tänka sig att hjälpa mig genom att antingen gå med tjejerna i vagnen eller leka med Alfred en stund medan jag gick - att ha med Alfred på brädan när tjejerna ska sova är nämligen ingen hit (de somnar inte, han vill inte stå där särskilt länge). Men de var inte hemma, och min morbror Bernt och fru Lillan som bor mittemot hade gäster. Så vi fortsatte till nästa granne, som har tvillingbarnbarn och där Alfred varit och lekt en gång förut, och de hjälpte gärna till. Så en timme senare lämnade jag Alfred där, och han var superpeppad, för han hade redan fått gå in och se vad de hade för leksaker, och så gick jag en sväng med tjejerna så de somnade.
Sen satte jag mig utanför köket på stentrappan i solen och fascinerades över hur otroligt lugnt det var! Sensommar utan några sommargäster kvar, sovande barn... Så skönt. Så jag tog faktiskt fram en bok för första gången den här sommaren och hann läsa flera sidor innan Lilly vaknade till så jag fick gå en sväng till för att hon skulle somna om. När det gått en timme kom Ingrid tillbaka med Alfred (de skulle åka hem till Göteborg snart), så jag och Alfred lekte tills tjejerna vaknade (och gick ett par svängar tillsammans med vagnen först när de vaknade till och hade sovit för kort tid).
Sen firade vi att sommaren kommit tillbaka efter flera veckors regn med att äta lunch utomhus så jag fick titta ut över det solglittrande havet.

Och lekte lite på altanen. 
När klockan var runt tre tog jag tjejerna på varsin arm och Alfred och gick till Bernt och Lillan, vars gäster hade åkt hem, för att be även dem om hjälp, eftersom alla tre barnen snart behövde sova igen. Lillan ville gärna hjälpa till, och medan vi stod där och pratade sa Alfred att han ville gå en sväng (hans uttryck för att sova i vagnen) just då, så Lillan tog honom i vagnen och gick och jag gick hem och gav tjejerna lite bröstmjölk, och märkte då att de var trötta redan. Så när Lillan kom tillbaka gick jag ut med tjejerna och Lillan tog med sig Alfred i vagnen in till sig. Jag gick ner till vattnet och skulle just parkera vagnen och ta ett dopp när det började regna trots att solen sken... Men det kändes fånigt att springa hem bara för lite regn, så jag sprang i vattnet ändå, och det slutade regna strax efter. Vattnet har blivit svinkallt, men det var skönt ändå.
Flora och Lilly sov ungefär en timme, och sen lekte vi och åt mellanmål och väntade på Alfred. När det gått två timmar och tjugo minuter gick vi in till Lillan och Bernt, och han låg och sov så gott i sin vagn fortfarande! Det tog en stund att väcka honom dessutom, så han sov i två och en halv timmar, helt galet, så länge brukar han aldrig sova.
Och sen kom mamma hem bara en timme efter det, så på det hela taget gick dagen bra!
Natten däremot är en helt annan historia... Tjejerna vaknade en gång i halvtimmen minst, och satte sig upp och skrek, för att göra det hela ännu härligare, plus att Lilly vägrade somna om när hon vaknade redan tio över sju. Så jag är så sabla trött och grinig idag att jag blir knäpp. Det är nog dags att sluta nattamma nu ändå. Sa jag förresten att jag fick svar från Louise Hallin på en fråga i Pampers Barnvagnspromenader-podden (sist i avsnitt 22)? Jag skrev i maj och bad om råd för veckan efter dopet, om det var okej att skicka hem Alfred med Christopher och stanna här i Kärra med tjejerna, men fick inget svar i tid. Nu gjorde vi ju så ändå, och nu när jag fick svar drygt två månader senare fick jag bekräftelse på att det var helt okej. Och hon sa dessutom i en bisats att jag kan sluta nattamma nu (då de var 7,5 månader) så vi alla kan få lite sömn, eftersom jag nämnt att jag sover dåligt pga det. Så nu när de är ännu äldre och amningens företrädare nummer 1 godkände att sluta amma redan för 2,5 månader sen kan jag göra det med gott samvete. Så när vi kommer hem kör vi, när de ändå byter miljö. Jag vet bara inte om vi ska ta en i taget eller försöka med båda samtidigt?
Vi gör nog så att Christopher tar dem några nätter (inte mer än rätt dessutom när jag haft dem själv i 11 nätter...) och så sover jag i soffan, så hinner de vänja sig lite vid att sova utan mig - så även om de såklart kommer vilja ha bröstet när jag kommer tillbaka in i sovrummet kanske det går lite lättare åtminstone.
Tänkte berätta lite snabbt om i förrgår också. Jag och Alfred åkte in till stan när mamma gick med tjejerna, och eftersom my idea of fun är att handla mat så var det just det vi gjorde på min "egentid". Först åkte vi till Netto, där jag sett i deras app att de hade skumgummibokstäver och -siffror på rea, vilket jag vill ha till Alfred. Så vi köpte det, samt lite andra småsaker, som billigt godis och majskolvar. Sen åkte vi vidare till ICA Hajen, som lär vara Hallands billigaste mataffär, och är där vi normalt handlar, alternerat med ICA Kvantum. Där hade jag sett att de hade en massa bra och billiga barnböcker, men som jag inte tittat närmare på förut. Där köpte vi en sagobok, med klassiska sagor lite förkortade och med fina bilder, till Alfred för bara 79:-, en trycka-på-knappar-ljudbok till tjejerna för 59:- (eller var det 39:-?) och en barnkokbok som jag inte kunde motstå till mig själv och till barnen i framtiden för 59:-. Fynd, tycker jag!
Och så tittade jag närmare på barnsnacksen också, och hittade Ella's-snacks som jag läst om, plus köpte ny gröt, riskakor och fruktpuré.
För att uppväga allt dyrt jag köpt som jag egentligen inte har råd med köpte jag ICAs byxblöjor. När vi kom hem och jag öppnade paketet såg jag att de mest såg ut som de badblöjor vi haft till Alfred: dålig resår och ful hopstansning i sidorna, så jag blev lite nervös. Men en snabb fråga i tvillinggruppen visade att jättemånga tycker att de är svinbra, och hittills verkar de funka bra på Lilly (Flora är för liten för att prova dem än).
Och sist en bild på Lilly, som hade på sig Alfreds dop-body i förrgår. :) Mamma tyckte hon såg ut som en pojke i den, och kanske det, men fint var det i alla fall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar