fredag 29 augusti 2014

Bärsele-haters

Åh, jag är så irriterad! Alltsom oftast, lite här och var, ser jag kommentarer om att BabyBjörn-selarna är så d-å-l-i-g-a, och o-e-r-g-o-n-o-m-i-s-k-a, och det är helt förskräckligt för stackars barn att behöva utsättas för detta sattyg när det finns Ergobaby. Och av någon anledning som jag inte förstår är dessa Ergobabyälskare alltid så otroligt aggressiva mot BabyBjörn; man får ABSOLUT inte köpa en BabyBjörn, för det är så dåååååligt!
Jag har, som jag nämnt, en BabyBjörn. Och jag älskar den. Den var min absoluta räddning när Alfred var liten och krävde att bli buren jämt jämt jämt. Vår modell heter Active, och den köpte vi när vi var på en barnmässa när jag var gravid - den var lite dyrare än originalmodellen, för att den har ett svankstöd som avlastar axlarna. Nu sen jag köpte den där amerikanska tvillingselen, som bara har remmar i kors över ryggen och ingen avlastning inser jag hur mycket det där svankstödet hjälpte, så jag kan förstå att folk kan tycka att BabyBjörn Original är jobbig för axlarna så man inte orkar bära länge. Men det finns ju fler modeller. Active verkar inte finnas kvar, men nu har de kommit med en ny modell som heter One, och enligt ett test av bärselar i Råd & Rön från i våras så fick BabyBjörn One betyget 71 och Ergobaby Original 57. Rätt stor skillnad alltså. BabyBjörn Original fick 54, bara marginellt lägre än Ergobaby.
På punkten Ergonomi fick BabyBjörn One 6 och Ergobaby 7. Bara en punkt högre än BabyBjörn alltså, och om nu Ergobaby är så sabla ergonomisk borde den väl fått högre betyg än 7, tycker man?
Nu har jag inget emot Ergobaby, jag har aldrig provat den, och folk som använder den verkar älska den, och det är ju bra. Men varför måste så många racka ner på BabyBjörn bara för att de gillar ett annat märke? Vad är det här, fotboll? Älskar man AIK måste man hata Hammarby, eller vad?
Anledningen till att jag just nu är extra irriterad på det här är för att jag igår fick lite nog när jag läste ännu en kommentar (i en annan tvillingblogg jag följer) som sa "Köp ingen BabyBjörn" och att de inte går att bära länge i, och att de inte är ergonomiska, "oavsett vad BabyBjörn själva säger". Ursäkta? För att de ljuger? För du vet bättre än tillverkarna själva? Så jag kommenterade att jag har en BabyBjörn och kunde bära hur länge som helst och hänvisade till Råd & Röns test om att de visst har bra modeller. Då svarade den här människan mig att jag inte borde burit Alfred så mycket, för då har han "definitivt" fått en snedställning i höften vilket "borde uppröra mest". Kärring! Man snackar inte skit om mina barn hur som helst! Alfred har ingen som helst snedställning av något som helst, och han har bättre motorik än de flesta barn i hans ålder, och hon ska inte lägga sig i hur eller hur länge jag har burit mitt barn.
Åh, jag kokar igen bara jag tänker på det.
Med tanke på att Ergobaby inte funnits längre än sen 2003 (*jag skrev 2013 först för jag läst fel, men sen 2003 är ju inte heller så hemskt lång tid*) är det ju alltså ett smärre mirakel att inte hela världens befolkning går omkring med snedställda höfter för att de burits på andra sätt.
Så, behövde bara skriva av mig. Min poäng är: köp vilken bärsele du vill, ta den som passar dig och ditt barn bäst, och ha inte dåligt samvete för vilken du valt. Och låt bli att klanka ner på andras val! (Samma sak gäller för övrigt inom fotboll... Gilla vilket lag du vill utan att hata andra för att de gillar nåt annat.)

4 kommentarer:

  1. Vad folk håller på! Skit i den där kommentaren!
    Själv har jag både en BabyBjörn och en Ergobaby. Båda har för- och nackdelar. Har använt båda supermycket och mina barn älskade att bli burna. Ingen har några som helst skador från det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jamen precis! Man ska nog vara lite klen för att bli skadad av att bäras i BabyBjörn åtminstone...
      Jag undrar också lite: inget av mina barn har haft grodpositionen som naturlig position när jag burit dem utan sele efter bara några månader, jag får snarare jobba för att få dem att dra upp benen när jag bär dem på höften, så jag har lite svårt att tro att grodpositionen är så hemskt viktig efter de första månaderna, även om den säkert är jättebra i början.

      Radera
  2. Hade ju varit bra om du inte missförstått mitt svar till dig så grovt av att vara BabyBjörns egna försvarstalare... Inget av det du ovan skrivit om vad jag skrev stämmer men får väl tacka för världens inlägg av ett svar om varför BabyBjörn skiljer sig grovt från riktiga ergonomiska selar. Bara att det finns en tidsbegränsning på bärandet satt av självaste BabyBjörn själv (två timmar per dygn) borde säga sitt om saken. Barn som sitter i BabyBjörn sitter med en felställning av höfter, därför bör barn inte bäras mer än två timmar per dygn i en BabyBjörn. Deras sele ONE är däremot bättre för barnet, men ändå inte lika bra som ergonomiska selar, alltså riktiga ergonomiska selar. En enkel googling och man lär sig det.

    /Äger själv en Active, en Babasling, mycket riktigt också en Ergobaby samt flera Tricotsjalar. Varierar mitt bärande men vet också att mina barn inte sitter bra i BabyBjörnen och begränsar därför bärandet i den.


    Ditt barns höfter har jag fortf inte sagt mer om än att när han satt i din BabyBjörn satt han med en felställning av höften. That was it liksom. Ibland reagerar jag också hårt på saker jag vurmar om men jag försöker att inte läsa in mer än det skrivna ordet. Å nej. Jag är ingen BabyBjörn-hater :) Men för pengarna, om man inte skiter sådana, finns bättre selar för ens barn att glida runt i. Ffa om man tänker bära mer än två timmar per dygn.

    SvaraRadera
  3. Å världens befolkning bär i sjalar. Titta på barnbärande folkslag, deras barn placeras i groda i sjal på rygg, mage eller höft. Önskar själv jag vågade sjala mer men är lite orolig över knytandet!!

    SvaraRadera