onsdag 6 augusti 2014

Bilbarnstolar och gos

Jag har ju redan berättat att Lilly är lite kaxigare än Flora. Flora känns som en lite känsligare själ, medan Lilly liksom bara kör på och vill testa allt. Men nu har Lilly ändå återgått till att bara vilja vara med mig på kvällarna. Ingen annan duger några längre stunder; inte pappa, inte mormor, utan hon skriker tills jag kommer tillbaka. Varannan kväll är det ju min tur att lägga Alfred, och då är det ett fasligt skrikande tills jag är klar. Flora å sin sida somnar i sin mjuklift som vanligt.
Men även med mig är Lilly rätt så spattig på kvällarna och vill inte ligga still, så ikväll provade jag att sätta henne i Björnen så hon inte kom nån vart, och då somnade hon ganska snabbt, vilket var skönt, för de senaste kvällarna har hon somnat 2-3 timmar senare än Flora, vilket ju gör kvällarna lite sega och morgnarna lite ojämna.
På tal om att vilja vara med mig så är båda tjejerna så gosiga nu - när vi åker bil och jag sitter mellan dem där bak så händer det jätteofta att båda lägger handen på min arm och bara håller på mig. Så mysigt! 
Och så vill de också amma typ hela tiden (både i bilen och hemma). Vet inte om det är tänder som spökar eller om det är separationsångestfasen som ju ska vara som värst ungefär nu. När Flora ammar är hon också gosig till tusen och håller i bröstet med båda händerna (vilket i och för sig ibland resulterar i att hon råkar dra iväg bröstvårtan så att hon inte hittar den när hon tar i lite för mycket). Tyvärr nyps hon också ofta i min arm när hon sitter i min famn, och fy schöven vad hårt hon kan nypas! När hon har oklippta naglar är det rätt så outhärdligt, faktiskt.
På tal om bilen så har vi nu äntligen beställt nästa storlek på bilbarnstolar! Jag vet ju att man ska byta från babyskydd när barnen kan sitta stadigt själva, och det har ju både Flora och Lilly gjort i flera månader, men i och med att vi inte har varit säkra på om vi skulle få plats i bilen när vi byter storlek har vi dragit oss för det. Vi hyr nämligen bilbarnstolar genom vårt försäkringsbolag If, och då får vi BeSafe-stolar. De är enligt många tester säkrast på marknaden, men de är också bland de bredaste. Alfred sitter i sin BeSafe Izi Kid i framsätet sen tvillingarna kom, och så sitter tjejerna i sina Izi Sleep på varsin sida och jag sitter inklämd i mitten. Jag har försökt få fram breddmåtten på stolarna för att kunna räkna ut om jag kommer få plats, men If svarade nu senast att det är bäst att vi åker till en butik för att testa stolarna för att se, eftersom de sitter lite olika i olika bilar. Vi har Isofix nu, men bredderna skiljer sig lite åt vid basen om man tar Isofix eller bältesfastsatta, så det skulle vara bäst att prova båda.
Till slut tog vi oss tid i fredags att åka till Babyhuset i Varberg, dit jag ringt och frågat om de hade rätt stolar inne, och det hade de. När vi kom dit började säljarkillen (som inte var särskilt trevlig) berätta att det hade kommit två nyare modeller än de X3 som vi ville prova, så för att få stopp på honom och få prova dem vi ville fick jag förklara att vi hyr stolar men var tvungna att prova för att se om vi istället skulle bli tvungna att köpa någon annan stol (underförstått då kanske köpa hos dem i butiken). Det märktes att han blev lite sur, så han blev ännu lite mindre tjänstvillig än han varit från början, men vi fick i alla fall ta med en med Isofixfästen och en utan ut till bilen (han följde inte med).
Jag ringde till If medan vi provade och fick veta att den säkraste platsen för en bilbarnstol faktiskt är i mitten bak, och där har vi inte Isofixfästen, men när vi micklat ett tag kom vi fram till att om vi tar en med Isofix längst ut och en utan i mitten så får båda stolarna plus jag plats, och jag får nästan mer plats än innan! Men innan vi kunde vara helt säkra behövde jag gå tillbaka in i butiken för att låna pinnen som ska stötta upp stolen i golvet också. Jag gick in, ingen personal syntes till i den folktomma butiken, och jag såg pinnen stå på hyllan högst upp mot taket där stolen stått. När det till slut dök upp en kvinna frågade jag om vi fick låna den, och försökte småprata lite om att det är lite krångligt när man har tvillingar, men kvinnan, sur som ättika, sa att det ju var en väldigt konstig situation när vi inte skulle köpa stolarna, och att de "fick lägga ner tid på att hjälpa oss ändå". Jag sa nåt om att vi kommer köpa annat hos dem, och att det här var enda sättet vi kunde göra det på, men hon var bara sur och sa att det var väldigt konstigt, och så tog hon ner pinnen åt mig och försvann igen.
Visst, jag förstår vad hon menade, men... här kom vi, en trebarnsfamilj, in i en barnbutik, och nej, nu skulle vi nog inte köpa två svindyra bilbarnstolar av dem (även om jag sa att om de inte passade skulle vi ju behöva köpa andra), men vi har ju potential att köpa en sabla massa andra grejer. Men nu när vi blev så otroligt otrevligt bemötta, en dag när butiken i stort sett inte hade några andra kunder, så kommer vi ju inte komma tillbaka dit. Hade de tagit sig den lilla tid och ansträngning det krävdes att hjälpa oss så hade vi ju köpt annat vi behöver där! Nu hade vi istället, om vi varit oärliga och skrupelfria, kunnat ta de där två stolarna och bara dra, eftersom ingen anställd följde med oss ut för att hjälpa till. Och den första snubben var inte ens trevlig från början innan han visste att vi antagligen inte skulle handla. Så hej då Barnhuset, hej andra butiker.
Och nu idag fick jag sms om att våra nya bilbarnstolar (vi uppgraderar Alfreds till en nyare modell också) kan hämtas på vårt utlämningsställe, så förhoppningsvis kommer vi hinna hämta dem snart. Och så behöver vi varken köpa nya stolar eller ny bil! Däremot kommer jag inte kunna amma båda tvillingarna i bilen längre eftersom jag inte kommer sitta mellan dem. Glömde skriva att det var inte bara av säkerhetsskäl som vi valde att sätta en i mitten sen, utan också för att jag helt enkelt inte skulle kunna komma in i bilen annars, för de här är så mycket större att jag inte kan krypa in utan att ta loss en stol, och det blir helt enkelt för besvärligt att göra varje gång, eftersom man inte kan knäppa loss den från Isofixfästet som man kan göra med babyskydden. Jag kommer sakna lite att kunna sätta babyskydden på vagnen som vi kan nu, men det blir nog bra. Det är sällan tjejerna fortsätter sova när vi stannar bilen nu ändå.

Förresten: det är lite läskigt med Alfreds stol i framsätet. Den skymmer så mycket sikt att vi faktiskt var nära att krocka i Oxie. I en liten korsning kom det en bil från höger som hamnade helt i Christophers döda vinkel bakom stolen, men han hann som tur var bromsa en decimeter ifrån den. Stolen skymmer sidobackspegeln också, men tydligen kan man sätta på typ en husvagnsspegel som kan avhjälpa det, det kanske vi får titta på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar