tisdag 6 maj 2014

Tips mot syskonsvartsjuka

Jag har ju som jag nämnt flera flera gånger lyssnat på Pampers Barnvagnspromenaders podcasts de senaste veckorna när jag varit ute och gått 1-2 timmar varje förmiddag, och nu är jag inne på det sista avsnittet och måste vänta nästan två veckor på nästa. Så tips på bra podcasts mottages gärna! Jag lyssnar redan på Värvet (jag har jobbat med Kristoffer Triumf, så har koll på det), och är inget vidare fan av Filip & Fredrik och Alex & Sigge - men har ni några andra favoriter får ni hemskt gärna berätta om dem!
Men för att återgå till min kära Louise Hallin så måste jag få berätta om ett råd som hon har gett två gånger under programserien. Ni som har läst mitt inlägg om när jag fick veta att vi väntade tvillingar kanske kommer ihåg att min första tanke var "Men Alfred då? Hur ska vi ha tid för honom?!", och idag hörde jag om en annan mamma som väntade sitt andra barn och några veckor innan förlossningen drabbats av skuldkänslor gentemot första barnet och undrade hur hon skulle göra för att han inte skulle lida av att det kommer ett syskon som tar mammas och pappas uppmärksamhet, så jag kände igen mig så väl. Och vad då Louise säger om detta är 1) det som hon sa till mig i YouTube-programmet också: att aldrig ha dåligt samvete eller be om ursäkt för att man bestämt sig för att göra ett syskon, för det är dels ett vuxet beslut som man tagit och som första barnet inte är involverad i, och dels är det den största gåva man kan ge ett barn, och 2) när bebisen/bebisarna väl har kommit - och det här är så enkelt! - alltid uppmärksamma det stora barnet när hen kommer in i rummet, hur upptagen man än är med bebisarna, helt enkelt bara säga typ "Hej älskling, här kommer du!".
Och jag är ärligt talat rätt stolt över att vi alltid har gjort det, även innan jag hörde Louise säga det, eftersom jag var så orolig för att Alfred skulle hamna utanför och bli svartsjuk har jag alltid varit noga med att ge honom all den uppmärksamhet jag kunnat sen Flora och Lilly kom. Om det har påverkat svartsjuka eller inte vet jag inte, men vi har ju faktiskt inte haft några problem med svartsjuka mot småsystrarna.
Förresten, jag kom plötsligt ihåg en grej som en ex-kollega sa till mig när jag berättat att jag väntade tvillingar - det var Barnvagnspromenader-programledaren Toves sambo Kalle, faktiskt: "Du kommer få tre små fyllon som säger roliga saker!" - lite som den här:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar