måndag 26 oktober 2015

Löss!

I min TimeHop igår hade jag en Facebook-status från för tre år sedan, då jag fick det första telefonsamtalet från Alfreds förskola om att något var fel. Jag mindes det inte alls nu, men tydligen var han dålig i magen och av någon anledning åkte jag till vårdcentralen med honom och de tog ett blodprov och sa att det nog bara var förkylnings-dålig-mage - och jag frågade Christopher igår varför i hela friden jag tog honom till vårdcentralen för dålig mage, och han svarade helt luttrad: "Första barnet...". Anyway, oron när de ringer från förskolan sitter i (även om jag fick en kommentar på den där FB-statusen som sa typ "Snart kommer du fråga saker som 'Är du säker på att det behöver sys? Kan ni inte bara plåstra om honom ordentligt?' ;)"), så när jag var ute och gick med tjejerna idag och telefonen ringde vid 12-tiden och jag såg att det var från Alfreds avdelning blev jag lika orolig igen.
Det var inte en av hans vanliga fröknar, utan en annan tjej som jag inte riktigt har koll på, och hon var så långsam med att klämma ur sig vad det var för fel så jag hann tänka "Kräks? Slagit sig?" och diverse andra jobbiga tankar innan hon fick fram: "Kan ni komma och hämta Alfred? Han har löss - jag såg de små svarta krypa runt i hans ljusa hår." Jag blev helt paff - det var precis i början av terminen som vi fick veta att det gick löss på förskolan, så det trodde jag var över vid det här laget, plus att det faktiskt inte kändes så farligt i jämförelse med alternativen som jag hann tänka på.
Jag var nästan borta i Borstahusen, så jag ringde Christopher som fick åka och hämta honom och åka till apoteket och köpa Linicin, och när jag kom hem var Alfred redan schamponerad.
Så när jag och tjejerna ätit lunch var det vår tur - för när vi luskammade hittade vi flera små små svarta prickar i Floras och Lillys huvuden, och när Christopher kollade mig hittade han en stor rackare i nacken på mig.
Helt ofattbart att det kunde kravla omkring en 2-3 mm lång insekt i huvudet på mig utan att jag märkt något! Men han hittade å andra sidan inget mer, så kanske att Alfred haft sina i några dagar och att de precis börjat sprida sig till oss andra.
Flora hatar ju att få håret tvättat, så hon var inte det minsta glad. Alfred däremot tog det med ro, han somnade till och med i Christophers knä när han höll på och kammade.
Förskolefröken trodde att vi fått dem på Kreta för att de var svarta och inte ljusa, men när jag googlade lärde jag mig att de kan ha alla nyanser från gulvita till svarta, så jag tror nog att de kom från förskolan ändå, eftersom det gått löss där.
Jag har haft lösskräck sen lågstadiet, när det ryktades att en tjej i min klass haft löss, och den stackaren sågs som äcklig i flera år efteråt, trots att vi inte ens visste om hon haft det på riktigt. Nu när jag väl haft skiten får jag ändå säga att så sabla äckligt var det inte. Fast nu hade jag, Flora och Lilly inte så många i och för sig - jag hittade bara en enda stor när jag kammade Lilly efter schamponeringen, och Christopher tog Alfred och Flora (som inte heller var illa). I Christophers hår hittade jag inget utom några små fnuk som lika gärna kan ha varit död hud, men han schamponerade för säkerhets skull (det var den moderna sortens schampo som inte riskerar resistens), så slipper vi oroa oss.
Och fast vi läste att man inte ska behöva tvätta sängkläder och sånt gjorde vi det ändå, för Christopher hittade ett äckel som kröp omkring på vårt lakan där Alfred brukar sova, så nu har jag tvättat fem maskiner med alla lakan, handdukar från hårtvättarna och kläder... Och om nio dagar ska vi göra om proceduren ifall några ägg överlevt. Livat värre. Som Christopher sa: "Skaffa barn, sa de. Det blir kul, sa de." ;)
På den positiva sidan är förstås att vi alla har fått rena lakan och att vi alla fem samtidigt har renare hår än nånsin, typ.
Imorgon ska Christopher på jobbmöten i Stockholm från 5 på morgonen till midnatt, så mamma kommer hit för att hjälpa mig efter förskolan - hoppas att inte hon också fått våra löss så vi får tillbaka dem... Men hon var hos frissan dagen efter hon var här sist, och när jag googlade stod det att frisörer bör upptäcka löss, och jag får väl kolla henne när hon kommer för säkerhets skull. Schampot och sprayen som ska skydda mot nya löss var så sjuuukt dyra, så det här vill vi inte göra om: 750 spänn fick Christopher punga ut (fast då köpte han iofs en flaska mer än vi verkar behöva, men ändå).
Jag hade tänkt berätta om lite roligare saker idag, men det spar jag till imorgon istället nu efter en halvdag helt fokuserad på äckellöss...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar