tisdag 27 oktober 2015

Giraffen och lite rester från Kreta

I morse åkte Christopher till Stockholm i ottan, så jag fixade barnen själv på morgonen. Jag kollade alla tre efter löss, och alla såg bra ut, så vi åkte till förskolan och lämnade. När jag var på väg mot grinden kom Alfreds fröknar och ropade på mig och sa att de hittat löss i hans hår! Så noga som vi kollat, plus behandlat med medel som ska döda både löss och ägg! Så ena fröken gick in och kollade Flora och Lilly också, och sa att där var det också små svarta prickar som såg ut som ägg. Så det var bara att ta alla tre barnen och åka hem igen... Som tur var kom mamma som planerat vid lunch och hjälpte mig, och så hade vi på Pippi på dvd:n hela dagen medan jag satt och kammade ungarnas hår mer eller mindre konstant.
Jag hittade några små svarta saker i Alfreds hår, men alla verkade stendöda, och i tjejernas hittade jag bara några små små prickar i hårbotten, som inte alls kan ha varit ägg eftersom löss klistrar fast äggen på hårstråna och de här var rakt på skorven i hårbotten. Så nu på kvällen har jag varit lite sur för att de inte fick stanna i morse, för vi hade faktiskt behandlat precis som man ska, och jag är rätt säker på att allt som fanns kvar var döingar som inte smittar. Vi ska kolla igen imorgon bitti, men sen ska faktiskt barnen få gå på förskolan! På alla ställen man läser står det att man får vara på förskolan när man behandlat.
Nu över till nåt roligare, jag är så less på löss nu.
Jag trodde jag hade berättat om Lillys giraff, som hon fick på vägen till Kreta, men efter att ha gått igenom inläggen därifrån ser jag nu att jag visst inte gjort det. På planet dit gick flygvärdinnorna runt och gav alla barn leksaker när vi nästan var framme, och Lilly fick en liten rund mjukisgiraff (japp, rund) och Flora ett litet runt lejon, medan Alfred fick ett memoryspel. Båda tjejerna blev väldigt förtjusta i sina djur på en gång, och jag stoppade Floras i mitt handbagage när vi skulle av, men Lilly (som satt med Christopher) höll i sin. Vi klev av planet ner på marken och fick vänta ett par minuter på en transferbuss in till terminalen, och när vi klivit på bussen, dörrarna stängts och bussen börjat åka sa Lilly: "Min raff!"
Den var borta. Hon måste ha tappat den när hon gick ut från planet, och nu var det ju för sent att hitta den, så det var inget att göra. Men vi tänkte att hon väl lär glömma den fort, hon hade ju bara ägt den i sådär en kvart.
Men någon dag senare sa hon plötsligt "Min raff!" igen och började gråta..! Det här hände ett par gånger till, så jag skickade ett sms till servicenumret vi fått till Apollos personal för att fråga om det fanns någon chans att få en ny giraff av en reseledare som åkte mellan flygplatsen och hotellet, men det gick tyvärr inte.
Dagen innan mamma skulle komma kom jag plötsligt på att: Mamma ska ju komma! Så hon fick ett sms med ett väldigt viktigt uppdrag: Fixa en ny giraff åt Lilly!
Och det gjorde hon. :) Och det fina är att den där lilla giraffen är fortfarande superpopulär. Våra tjejer som aldrig brytt sig om mjukisdjur sover nu med giraffen och lejonet varje natt. De fick dessutom varsin liten tiger/zebra/vaddetnuär på hemvägen (vi bad om att även Alfred skulle få en, för han var lite sotis på tjejernas från ditresan), så nu har de reserver också.

(Och jag är så kär i Floras nya frisyr!)
En annan sak jag visst inte berättade om Kreta heller: man fick inte slänga toapapper i toaletten. Jag läste om det i Apollos informationspärm som låg utanför restaurangen någon av de första kvällarna, men tolkade det som att man inte fick slänga något annat än toalettpapper i toan, men sen läste Christopher lite noggrannare och sa att man nog inte fick slänga det heller utan skulle slänga det i papperskorgen. Då tänkte jag att de måste väl mena att man skulle slänga kisspapper i papperskorgen men bajspapper måste man väl ändå få slänga i toan? Det stod hur som helst inget om det i vårt rum, så vi spolade ner det mesta som vanligt ändå. Men när vi var på restaurangen i Chania sista veckan hade de en lapp på toaletten om att man inte fick slänga papper i toan, och när jag hjälpte Alfred såg jag att det minsann var fullt av bajspapper i papperskorgen. Tydligen har de trånga avloppsrör, men alltså... slänga vuxenbajspapper i papperskorgen i vårt badrum kändes bara för äckligt, även om den tömdes varje dag. Det blev i alla fall inget stopp i vår toa, så jag hoppas att vi inte kloggade igen nåt rör längre bort. Toapappret var väldigt tunt och fjösigt, så det kändes svårt att orsaka ett stopp - hoppas jag.
De städade förresten inte rummen på söndagar - eller jo, de var inne och tog våra använda handdukar utan att ge oss nya, men gjorde inget annat, och när vi frågade i receptionen fick vi bara veta att "det är ju söndag". Då jobbar man visst helst inte. Vi klarade ju oss bra utan städning en dag, men jag tyckte mest det var lite komiskt att de var inne och tog handdukarna och inte gjorde nåt annat. Resten av tiden fick vi bara tre handdukar på grund av det fast vi hade fem när vi kom, och det var ju lite trist. Jag bad om extra en dag när vi skulle tvätta barnens hår, och det fick vi, men de försvann igen sen också.
Hade förresten den här bilden i min TimeHop idag. Jag ser verkligen inte skillnad på tjejerna när de var nyfödda längre! Men när Alfred kom och tittade och undrade vem det var och jag sa att det var Flora och Lilly så tittade han igen och sa: "Lilly är lite större än Flora, så där är Lilly (till höger) och där är Flora." Sen läste jag i kommentarerna till bilden och såg att han hade rätt. Barn alltså, de är otroliga, de har sån koll!

2 kommentarer:

 1. Såg en löss-lapp på förskolans ytterdörr för två veckor sedan - samma kväll köpte jag en luskam ;) Har tänkt använda den för att upptäcka löss, men det är ju helt omöjligt att kamma mina tjejers hår. Går inte. De är ju blonda så jag hoppas vi upptäcker de små inkräktarna ändå...

  Läste förresten om ett nytt (?) lusmedel som heter Nyda. Ska bara krävas en behandling. Man kladdar in medlet och tvättar bort med schampoo. Vet inte vad som är enklast, mina barn hatar hårtvätt. Hade dessutom gärna velat sätta upp deras hår, men det går inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Linicin, som vi köpte, ska man använda två gånger: det ska döda alla löss och ägg på första gången, men man ska göra om det efter 9-10 dagar ifall några ägg klarade sig och kläcks. Det känns säkrare att göra om det en gång ifall ifall, och två gånger känns ändå okej. Men när jag googlade mer igår hittade jag hur många märken som helst som verkar funka på samma sätt - det verkar mest vara priserna som varierar lite... Kollade Nyda nu, och det ska man ta i håret och sen tvätta med schampo efter - fördelen med Linicin var att det är ett schampo i sig, som ska sitta i i tio minuter och sen sköljer man bara ur det. Fast det är väl egentligen ingen större skillnad. Våra tjejer hatar också att tvätta håret, så kul var det ju inte.
   Luskammen har inte gjort nån nytta på själva lössen faktiskt, för vi som är så blonda har så otroligt tunna hårstrån att de bara glider igenom liksom, men den har varit praktisk för att hålla undan håret och pilla undan en tunn hårslinga i taget. Får se ifall den dyra kammen jag beställde igår funkar bättre, den ska ha nåt tjusigt patent, enligt hemsidan.
   Men usch alltså, vad tråkigt det här är!

   Radera