måndag 7 juli 2014

Bakexperiment

Flora och Lilly har börjat tröttna på smörgåsrån, som varit vår räddning hittills när vi velat hålla dem nöjda vid matbordet en liten extra stund. Vi har kört mycket med fruktbitar nu i det senaste istället, men nu vill jag ha nåt som är lite mindre kladdigt. Jag försökte googla recept på sockerfria kex till bebis, men hittade inget bra - antingen hittade jag recept med rubriken "sockerfritt", men ändå stod det i den korta beskrivning jag såg i träfflistan "rör smöret och sockret" (ursäkta?), eller så var det en massa konstiga ingredienser som dadlar, kokosolja, hasselnötsmjöl och pofibrer i, och sånt orkar jag inte springa och leta efter. Jag vill ha gamla hederliga ingredienser som smör och mjöl i - och så söta dem med äpplen eller bananer, tänkte jag mig.
Så nästa steg blev att fråga i tvillinggruppen, men eftersom mitt tålamod är på en ettårings nivå för tillfället (okej då: alltid. Men ännu mer nu med tre griniga barn som varit inne hela regniga dagen), så gick jag direkt ut i köket och rörde ihop en deg som påminde om smuldegarna jag gjort till våra små grillade efterrättspajer de senaste veckorna, men utan socker och choklad, och istället med äpple och kanel.
Jag höftade, men ungefär det här hade jag i:
50 g smör
1,5-2 dl mjöl
1 dl havregryn
0,5 tsk bakpulver (höll jag på att glömma och hade i det sist, men det funkade det med)
lite kanel
ett litet finrivet äpple
Jag rullade degen till en korv, skar skivor och plattade ut dem, sen gräddade jag dem i 175 grader i ungefär 10 minuter.
Tjejerna satt ute i trädgården och tittade på när Christopher rensade mellan stenarna i gången mot grinden, och var supergriniga, så jag gick ut med en liten kaka, och de älskade den! Lilly kastade sig framåt mot en liten smula jag tappat fast hon redan hade munnen full, så man kan nog säga att de blev godkända. De blev lite halvmjuksega, men det är ju nästan bättre än spröda småkakor när de ska hålla själva, även om de inte direkt blev nåt jag skulle bjuda på på ett kalas... Alfred gillade dem också, för övrigt, så jag får nog baka fler snart.
Sen fick jag en del bra tips i tvillinggruppen också som jag ska testa nästa regniga dag - både om köpekex och recept för att baka själv.

2 kommentarer:

  1. Jag har testat Ellas skorpor, och mina tjejer älskar dem. Dock blir det kladdigt.. Ett annat tips är Ellas "majspuffar". Tränar pincettgrepp och blir inte lika kladdigt som majsbågar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har bara läst om de där Ellas-snacksen, men inte sett dem i butik än. Jag måste titta efter dem när jag kommer till en större affär - tack för tips!

      Radera