torsdag 12 december 2013

MVC-återbesök

Igår var jag på återbesök på MVC. Jag hade ju ett gäng olika barnmorskor, och på återbesöket bokades jag till Therese som jag träffade de sista gångerna under graviditeten - hon är supergullig, så det kändes bra.
Jag tog med mig båda tvillingarna, fast Christopher var hemma, jag tyckte det var roligare att visa upp båda, även om det kanske varit lättare att ha en var - nån gång måste jag ju lära mig att vara ensam med båda längre stunder. Lilly vaknade och var hungrig när vi kom till tunnelbanan, men jag hade varit förutseende och tagit med mig BabyBjörnen, så jag tog upp henne i den så kunde hon amma hela vägen dit. Tadaa!
Jag var där i över en timme och pratade och undersöktes, och så intressanta är väl inte detaljerna, så jag tar det lite kort: järnvärde 137 (svinbra!), blodtryck 130/80 (rätt normalt), hon frågade hur jag tyckte mitt hälsotillstånd var under graviditeten på en skala 1-5 (2 om jag bara ser till mig själv, 3 om jag jämförde med andra) och nu (stark 4) och pratade om allt möjligt. Sen undersökte hon mitt underliv och livmoder (röda och torra slemhinnor, precis som det brukar vara när man ammar), livmodern bra hopdragen, och själva magen tyckte hon var väldigt platt redan när hon jämförde med alla mammamagar hon sett - men sa innan när jag frågade att eftersom man är gravid i nio månader (plus att min mage blev extra uttänjd) så får man ge den ungefär lika lång tid att återhämta sig. Det är dock inte säkert att muskelplattorna nånsin går ihop helt igen. Om jag vill träna (nej) ska jag helst undvika situps och istället träna sidmusklerna med t.ex. plankan och sneda situps, och barnvagnspromenader räcker i övrigt. Mina bäckenbottenmuskler var i bra skick åtminstone, jag hittade rätt muskler direkt när hon bad mig knipa runt hennes fingrar - men hon tipsade ändå om Snippgympa.nu, som kan ge en påminnelser via Facebook och Twitter så man kommer ihåg sina knipövningar. Mitt avslag slutade förresten precis i helgen, vilket är väldigt skönt. Tydligen kommer mensen ofta tillbaka tidigare efter andra barnet även om man helammar, och det är ju tråkigt - det är ju så skönt att slippa blöda! Vi pratade också preventivmedel, och jag tänker mig en kopparspiral, men hon rekommenderade mig att vänta till efter ungefär fem månader så slemhinnorna återhämtar sig lite och livmodern blir normalstor igen - tydligen blir den extra liten efter dn dragit ihop sig efter förlossning - så måtten blir rätt. Så om vi nån gång orkar ha sex igen blir det kondom som gäller (har testat minipiller förr och gillade det inte alls, annars är det det man rekommenderar under amning).
Sen gick jag och tjejerna och köpte lite julklappar, och när vi kom hem var Christopher och Alfred och köpte julgran, och vi klarade oss utmärkt själva!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar