torsdag 19 december 2013

Julförberedelser

I år ska jag tillbringa julen i mitt eget hem för första gången sen jag flyttade hemifrån för 21 år sen (gode tid vad gammal jag låter..!). Det bestämde vi redan i somras eftersom tvillingarna skulle vara så små att en resa ner till stugan på västkusten där vi varit de senaste åren kändes för lång. Som en bisats kan nämnas här att vi dessutom skulle vilja (ha råd att) köpa en större och bredare bil innan vi ska dit i vår, för nu sitter jag fastkilad i baksätet mellan tjejernas babyskydd, för Alfred har fått flytta till framsätet eftersom det inte får plats tre bilbarnstolar där bak. Inte helt bekvämt för mig på en lång resa.
Mamma kommer hit på söndag, men min syster ska vara utomlands, likaså Christophers föräldrar och syster som är i huset i Frankrike - och sen kommer min systerdotter Stella 27-29 december. Mamma är i USA till imorgon och har dessutom brutit handleden over there, så alla förberedelser är upp till oss. Nu har vi ju turen att kunna vara hemma båda två fortfarande, och det i kombination med att våra tjejer har helt f**ked up dygnsrytm och mest sover på dagarna har gjort att jag har hunnit med hur mycket som helst redan. Hittills har jag bakat två omgångar lussekatter (Christopher bakade ut dem andra gången, så all cred ska inte till mig) och två olika varianter av småkakor med pepparkakskryddor och gjort fem omgångar kola (varav vi redan ätit upp de första två-tre), gjort brända mandlar (och ätit upp dem) och glögg (fast enkel på vin istället för från scratch med svagdricka, för den blir så stark), satt ihop och dekorerat ett färdigköpt pepparkakshus, storhandlat julmat och idag gjorde jag fyra sorters inlagd sill, och Christopher gjorde mängder av köttbullar som vi frös in. Och så klippte jag till tyg till två skotskrutiga klänningar till tjejerna som jag tänker försöka hinna sy i tid till julafton. Imorgon tänker jag grava lax och göra gravlaxsås.
Och så har vi klätt granen och köpt och slagit in alla julklappar matchat i guld och vitt.
Det som är kvar sen är en annan sorts julbullar och en sorts småkakor som mamma alltid vill ha till jul, några fler godissorter och att griljera skinkan.
Jag tycker själv att det är helt galet att jag hinner göra så mycket när vi har de här små tvillingarna, och ibland tycker jag att jag kanske är lite för lite med dem stundtals - men de sover ju, så det är väl lika bra att passa på - ju äldre de blir blir de ju vaknare och då får jag vara mer med dem.
Citrussill med julkryddor, senapssill, citrussill med creme fraiche och lingon- och enbärssill

Granen och paketen (som väl ska läggas upp lite snyggare också)

Inte så snygga burkar med kolor och kakor

En sorts pepparkakor med hemgjord vaniljkola i

Pepparkakshuset med lite för rinnig kristyr och Floras, Alfreds och Lillys bokstäver på gaveln

Pyntad provdocka

Mitt favoritjulpynt: en träjulkrubba som jag köpte på Åhléns för rätt många år sen, för typ en hundring. Tycker den är så fin!

2 kommentarer:

  1. Jag är imponerad! Och en aning avis också. Och de där kakorna med kola i ser grymt goda ut! Finns det något recept att googla fram? (Jo, jag vet att jag skulle kunna googla själv men...)
    Tycker för övrigt att en tvillingträff vore trevligt! Längre fram i vår kanske? Nu kommer vi snart åka till Vietnam och blir borta i två månader. Tillbaka i Sverige i mars!

    SvaraRadera
  2. Här är receptet: http://fabtasticeats.com/2013/12/09/caramel-stuffed-soft-gingerbread-cookies/
    Hoppas ni får det fantastiskt i Vietnam! Och god jul! Att ses i vår vore jättetrevligt :)

    SvaraRadera