fredag 16 januari 2015

Uppdatering om vad som händer

Jag ligger efter i en massa jag vill berätta här, så jag ska försöka ta en sak i taget. Först: det gick jättebra med våra nya läggningar i en vecka eller så, där Christopher lade sig i sängen med tjejerna runt åttatiden, och jag lade Alfred samtidigt. De första kvällarna skrek de en stund, men det blev kortare och kortare för varje kväll tills de en kväll bara tyst och nöjt lade sig. Lilly vaknade fortfarande minst en gång i halvtimmen tills jag kom och lade mig, men ändå. Sen gick jag ofta och lade mig i Alfreds säng (Christopher lyfter in honom till oss när han lägger sig för att Alfred inte vill sova ensam) eller i soffan för att få slippa undan den konstanta amningen i några timmar. Flora brukade smita ut och komma till mig vid halv fem-halv sex-tiden, och så fortsatte vi sova. Men nu plötsligt de senaste kvällarna har det inte funkat alls. Lilly har skrikit och skrikit och vägrat somna, och om hon väl har somnat har hon vaknat och kommit upp. Konstigt nog så sov hon plötsligt typ hela natten igår när hon fått lägga sig med mig i soffan runt midnatt - det har aldrig hänt förut! Jag blev dock väckt av Flora vid halv sex, och hon vägrade somna om ordentligt, så jag hann inte bli utvilad ändå.
Så ikväll när Lilly var så hysterisk att Christopher släppte ut henne så började Flora skrika för att Lilly gick, så vi bytte och jag lade mig med dem. Då var de tysta och glada, men ligga ner och sova tänkte de då rakt inte göra. Så ikväll har vi gått tillbaka till att ta dem i selarna. Hoppas vi kan återgå till sängläggning igen, det var så skönt de kvällar då det funkade.
De är i slutet av en utvecklingsfas nu, och det är ju i början de säger att barnen ska vara griniga, så det är lite konstigt, det kanske är nåt annat. Hur som helst vore det trevligt om det lugnar sig igen, de kanske bara behöver lite mer närhet ett tag - Louise Hallin sa just i senaste Barnvagnspromenader att folk är så oroliga för att t.ex. låta barnen sova i sängen med en, för då tror man att då kommer de sova där tills de är 22 - men så är det ju inte. Om man ger dem det de vill ha ett tag (=närhet) så går det över mycket fortare än om man bråkar med dem.
Nästa grej: vi har ju bestämt oss för att flytta till Malmö till sommaren (eller snarare: flytta från Stockholm i början av juni, tillbringa sommaren på västkusten i våra sommarstugor och sen flytta till Malmö i september) och med detta har det bland annat kommit två insikter här de senaste veckorna: 1) vi måste ju sätta ut lägenheten till försäljning ganska snart för att den ska ha tillträde i början av juni, och 2) aaaaargh vad mycket grejer jag har! Jag orkar inte släpa med allt i en flytt till, jag måste rensa!
Ettan har vi hanterat genom att Christopher kontaktade inte mindre än sju olika mäklarfirmor och bokade upp möten med dem, varav vi hade tre igår. Lika bra att köra hårt, så slipper vi städa så många gånger... Och så välstädat som vi har nu har vi typ aldrig haft det sen vi fick barn. Tvåan har jag själv hanterat oväntat bra, jag som brukar vara sämst på att göra mig av med saker har nu skänkt flera kassar kläder, köpt en jättebunt vakuumpåsar på Rusta (Rusta är ju så roligt, de har så mycket grejer!) och vakuumat några täcken och kuddar som låg och skräpade, samt drygt 20 kjolar och ett gäng klänningar som hängde i vår överbelamrade klädkammare för att den skulle se lite bättre ut att visa för mäklarna, plus lagt ut 11 annonser på Tradera (kläderna jag visade härom dagen plus ett par urvuxna barngummistövlar) och några i en tvillinggrupp, jag har gått igenom några lådor i klädkammaren och slängt småpryttlar, jag har rensat i antalet ex av mitt gamla fanzine Fozzie som jag sparat (några ska jag ge till Kungliga Bibliotekets arkiv, några ska jag ge till kompisar, ungefär fem ex av varje av de elva numren sparar jag själv, resten får gå till pappersåtervinningen), jag har bett om tips på hur jag kan förvara de cd-skivor jag inte klarar att göra mig av med och tack vare det beställt sex väskor där man ska kunna förvara både skivorna och häftena och så har jag lagt drygt hälften av de skivor jag hade kvar uppe i lägenheten i kassar nu i väntan på att väskorna ska komma. Sen har Flora (främst, men även Lilly ibland) börjat dra ut mina skivor på sistone, så det var också ett skäl till att jag tog tag i att rensa, så nu är de nedersta hyllorna tomma. Jag har en massa skivor i källaren också som jag uppenbarligen inte saknat på de två år de legat där, så många av dem kan jag förhoppningsvis slänga utan att det gör för ont. Nu har jag knappt nåt kvar att rensa förutom nere i förrådet, och jag är faktiskt rätt så stolt över mig själv!
Utrymmet kjolarna tog i klädkammaren och på soffbordet...




Och den vänstra högen från bordet i en vakuumpåse! Jämför höjden med cd-skivan bredvid - det känns som att jag har skådat framtiden! ;)
Nu har jag bara behållt mina absoluta favoriter som ska få stå i hyllorna, och då fick jag ner det till att de får plats i två hyllor istället för tre (en vertikal rad är Christophers visserligen) - det är nästan pinsamt att ha så få skivor. ;)
Vi har dessutom hittat ett jättefint hus att hyra i Falsterbo som vi har första tjing på från september, men jag har lite panik över hur långt från stan det ligger och hur dyrt det är att pendla så långt, men samtidigt vore det ju sjukt trevligt att bo precis vid havet ett tag, och jag kommer kanske ändå vara arbetslös ett tag och inte behöva pendla varje dag förrän efter ett tag. Dagiset vi har fått platser på ligger dock typ en mil bort, men det får väl lösa sig. Vi har ju nämligen fått nej när vi frågat om nytt bostadslån eftersom jag är arbetslös, så vi kan ju inte köpa nytt. Vi har varit sjukt irriterade på det dock, för att vi sköter ju vårt lån nu, och när jag går på a-kassa igen kommer jag ha betydligt mer pengar än vad jag har nu som föräldraledig, så härom dagen ställde jag upp siffror i en excel för att kunna visa banken hur absurt det är att de bara säger nej till oss utan att titta på vår verkliga ekonomiska situation, där vi utöver våra inkomster med största sannolikhet kommer göra en bra vinst på lägenheten också. Av en slump blev jag uppringd av Bättre Bolån för ett par dagar sen, och när de fick veta att vi är i flyttagen sa de att jag skulle bli uppringd av en säljare eller vad han nu skulle vara. Igår ringde han, och jag förklarade vår situation och gav honom siffrorna på vad vi tjänar, och till min stora glädje och förvåning sa han när han tänkt lite att vi skulle kunna få lån på 1,9 miljoner om vi själva lägger in 400 000! Till banken tror jag att jag sagt att vi tänker köpa för 2,5 miljoner, och då har vi fått blankt nej - den här killen var den första som var smart nog att räkna på vad han tyckte att vår ekonomi räcker till, och då blev det 2,3.  Och nån timme senare när han gjort kreditupplysning fick jag ett mail med ett lånelöfte! Och Bättre Bolån har dessutom inte topplån, som banken har, utan man får låna 85% till bra ränta - och de har SBAB-räntor med ännu mer rabatter! Så sjukt glad!
Nu tror jag att jag har fått med det jag tänkt på, och det blev ju väldigt långt, men jag vill ändå lägga upp en film från idag: tjejerna har fått stanna och leka på förskolegården en stund, och de har älskat det. Idag tog jag på dem galonbyxor istället för vinteroverallerna för det är så blött ute, och det var perfekt, för idag upptäckte de vattenpölar! :)
Och bara lite kort om tjejerna: nu verkar det som att de förstår nästan allting vi säger till dem. Så häftigt! Och de är helt tokiga i att klättra upp på matstolarna och matbordet, vilket driver mig till vansinne, men ibland får de hållas. Ingen av dem säger "mamma" på riktigt än, även om jag trodde det var på gång för ett tag sen, men de är artiga och säger tack ("ta") när de får nånting, de säger "dä", ibland säger de "ne" (nej), "den", "me" (mer) och "mapp" (napp), och säkert fler ord som jag inte kommer ihåg just nu. Och de säger ofta "maaaaaa-maaaaa", men det verkar betyda lite vad som helst. Men nu får det räcka för ikväll!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar