tisdag 4 augusti 2015

Barnnamn i tiden och ur tiden

För några veckor sen var det en som jag följer på Instagram som bad om tips på namn för sitt kommande tredje barn, och jag blev oerhört fascinerad över en del av förslagen hon fick in. Nu är förstås hennes följare inte direkt ett statistiskt tvärsnitt av den svenska befolkningen, men hon har ändå drygt 5 000 följare, så det visar kanske ändå lite hur läget ligger nu. Jag blev lite glad över att det bara var två personer som föreslog Lilly (en med rätt stavning ;) och en med Lily) - jag tycker ju det är lite småjobbigt att det är så vanligt nu, men då kanske det åtminstone redan är på nedåtgående, om vi har tur. Hon har förresten precis börjat säga sitt eget namn nu, så nu är det definitivt för sent att byta namn på henne (inte för att vi ens kommit på nåt annat förslag).
Det kom förstås en massa förslag på såna där ovanliga och spejsiga namn som barn får nu för tiden, som Tiril, Tora, Aria, Lovis, Milla, Sallie, Allis, Mira, Mila, Bonnie, Bibbi, Nour, Naima, Betty, Penny, Polly, Juni, Tilda, Emmy, Ellie, Lo, Ruby, Tyra, Vivi och Ea (hej Elin! ;) ) för tjejer och Niko, Noa, Love, Lowe, Leon, Lion, Milo, Jack, Levi, Frej, Bobbo, Sigge, Viggo, Vince, Conrad och Leo för pojkar, och så de "vanliga" tant- och gubbnamnen, eftersom namn ofta går i 80-90-årscykler och man gärna döper sina barn efter mor- och farföräldrar: Sigrid, Siv, Vera, Sally, Ines, Majken, Iris, Edith, Märta, Stina, Linnea, Judith, Mildred, Rut, Ebba, Ella, Siri, Klara och Astrid, respektive Ture, Hjalmar, Tage, Knut, Göte och Ville.
Ett helt gäng 40-talistnamn kom också, men det kanske inte är så konstigt om det är unga föderskor på gång nu som har mor- och farföräldrar från 40-talet: Ulla, Malou, Bodil, Maj och Eva och Alf, Bill, Bo, Sven, Nils, Kurt, Rune, Ove, Kjell, Yngve, Björn och Leif. I det sista gänget här har vi typ halva min släkt och mina gamla kompisars föräldrar, så för mig är det här också för tidigt, men jag var ju å andra sidan sen med att få barn.
Men det som gjorde mig väldigt förvånad var att det dök upp ett helt gäng 70-talistnamn! Det är ju alldeles för tidigt! Folk föreslog på allvar (och en lade till och med till att de namn hon tyckte var riktigt coola var några av de här:) Sussie, Jenny, Pernilla, Cissi, Lotta, Ylva och Sofie, samt Lasse, Uffe, Micke, Mats, Kent, Peder och Ola. Jag måste vara för gammal, för det här fattar jag inte alls.
De vanligast återkommande namnen var Knut för pojkar och för flickor Molly, Lovis, Judith, Märta, Rut, Penny, Maj, Ebba, Bonnie och Vera (inte bara jag som hade flest namnförslag för flickor...).
Skönt att slippa komma på namn igen, hur som helst!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar