söndag 24 april 2016

Utflykt till Fredriksdal

Vilken härlig utflykt vi har gjort idag!
Christopher föreslog i morse att vi skulle göra en utflykt, men vi visste inte vart, så jag googlade och hittade en sida där de listade barnvänliga saker att göra i Skåne. Vi tittade på några olika, men någon hade inte öppnat och någon var lite långt bort, så till slut fastnade vi för Fredriksdal i Helsingborg. Då kunde mormor komma och möta upp oss en liten stund också, innan hon skulle iväg på jazzkonsert.
Det var vitsippor överallt!
Grisar och små söta kultingar.
De hade också ett gammalt tryckerimuseum där barnen fick välja varsitt litet skrivblock, och den snälla farbrorn i affären gav oss dem gratis, om barnen lovade att "vara snälla vid mamma och pappa". :)
De hade en temadag idag: Familjesöndag Vårlust, och vi gick med på vandringen "Upptäck och provsmaka vilda ätliga växter". Här provsmakade vi späd kirskål, som vi har gott om i trädgården. Och så fick vi veta att alla vivor är ätliga, och Lilly tyckte det var jätteroligt att se Lundviva, eftersom hon heter Viva i andranamn.
Flora vågade sig på att smaka på ramslök. "Jättegott!"
Sen plockade båda tjejerna lite extra. Efter några ätliga växter kom vi fram till spansk körvel, som också går att äta, men efter den visade guiden en annan växt, som jag glömt vad den hette, som var ganska lik den spanska körveln, men var dödligt giftig... Eller jo, odört var det nog, som Sokrates fick dricka när han dömdes till döden. Och Hjärtstilla, som också är giftig. Så då blev jag plötsligt mindre sugen på att smaka på fler växter så barnen såg det, så de inte skulle få för sig att man kan stoppa alla växter i munnen...
Vitsippehav.
När vi var klara fick vi provsmaka björksaft, nässelpesto (supergod!) och ramslökspesto, och sen frågade en kvinna som jobbade om inte barnen ville plantera något. Och det ville de ju såklart! De fick välja mellan sockerärtor, ärtskott av gula ärtor och solrosor, och det blev sockerärtor för alla tre.
Alfred och Flora tog krukor av mjölkpaket, Lilly valde att göra en egen kruka (med hjälp av pappa) av tidningspapper, och sen fick jag vika en egen kruka i vaxat blompapper till mina ärtskott.
Supertrevligt verkligen! Och alla var så glada och snälla och pratglada.
Sen gick vi in i ladugården och tittade på världens sötaste små lammungar, kalv och killingar. Och en bagge som sa "mööp".
Helt klart ett ställe att åka tillbaka till, för idag hade vi planerat lite dåligt och inte ätit lunch innan (jag tänkte fel och fick för mig att vi kunde vara hemma vid tre och äta sen lunch, men det blev inte så). Jag hade med en påse muffins, men det tog lite för lång tid utan mat, så vi var väldigt trötta och hungriga när vi väl fick klart pannkakorna till klockan fem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar