måndag 1 februari 2016

Biblioteket

Strax efter att Christopher lämnat Alfred på förskolan idag ringde en av fröknarna och sa att Alfred var röd och svullen runt ena ögat. Han hade inte ont av det, men de skickade en bild så vi fick avgöra vad eller om vi ville göra. Eftersom vi ändå glömt ta med hans galonbyxor på morgonen tog jag med dem och åkte dit. Det såg inte särskilt illa ut, men eftersom det kanske skulle kunna vara en allergisk reaktion enades vi om att det nog var en bra idé att ta honom till vårdcentralen, så jag tog med honom. När vi kom till vårdcentralen var lättakuten utan tidsbokning stängd på förmiddagen pga sjukdom, så vi gick hem för att ringa och boka en tid istället. Det var så lång kö att vi skulle bli uppringda ungefär en timme senare, så istället tog jag med alla tre barnen till biblioteket, dit jag ändå hade tänkt gå med tjejerna.
Det var populärt!
När Alfred upptäckte det runda fönstret med en buske utanför sa han "Wow, coolt!", så det plockade Flora och Lilly upp och sa om och om igen. Jag tror de tycker att Alfred är cool. :)

Väl hemma igen med sju hemlånade böcker (som Alfred fick registrera själv med sitt nya lånekort, på det höj- och sänkbara bordet med lånedatorn) åkte smyckesväskan fram igen.
Som ni ser får jag fortfarande inte välja kläder åt tjejerna, utan det gör de själva. Svårt att matcha dem snyggt numera, men jag måste ändå säga att de klär sig fint själva! Kan förstås bero på att de inte har några fula kläder. ;)
Tills vi lät barnen titta på tv en stund för att de tjatade så och jag var trött och hade noll tålamod... Det blev förresten inget vårdcentralbesök ändå, för vi fick ingen tid utan rekommenderades att gå till lättakuten efter lunch istället, och när Christopher och Alfred kom dit var det 15 personer före dem, så de gav upp och gick hem eftersom ögat ändå inte var rött längre. Men om det kommer tillbaka gör vi ett nytt försök på vårdcentralen såklart.
På tal om böcker insåg jag igår kväll när jag läste Nalle Puh för Alfred att sju av åtta djurkaraktärer i boken är manliga. Vad irriterad jag blev! De är ju djur, vad schöven spelar det för roll vad de är för kön - alltså varför valde författaren att göra alla manliga? Någon har nyss räknat på hur mycket taltid kvinnliga och manliga karaktärer har i Disneyfilmer, och till och med i "Frost" har männen 59% taltid. Det var bättre förr; i de gamla filmerna om Snövit och Askungen har kvinnorna mer framträdande roller, men sen 90-talet har det bara gått utför. Barn ska alltså tydligen lära sig tidigt att pojkar/män gör roliga och spännande saker, medan flickorna/kvinnorna helt enkelt bara ska skaffa sig en karl. Så hädanefter kommer jag byta kön på karaktärer i böckerna vi läser för våra barn. Än så länge har alla tre väldigt dålig koll på skillnaden mellan "han" och "hon", så det är bra läge att påverka dem. Jag vill att våra barn ska växa upp i ett hem där jämställdhet är viktigt på alla plan.
Jag skrev om det här på Facebook, och upptäckte till min glädje att det är många som redan byter kön på karaktärer i både böcker och sånger, och det var skönt att höra!

2 kommentarer:

  1. Håller med om att det är trist med så sned könsfördelning i barnlitteratur och -film (ja, även i övrigt med) och knepet att byta kön på karaktärer kör vi med. Ibland blir en karaktär hon på ena sidan och han på andra för att man glömmer av sig och läser det som det står, men barnen verkar inte reagera.
    Men tänkte på Snövit och Askungen, visst där har kvinnorna framträdande roller men de är väldigt passiva. Båda sover de ju sig igenom större delen av handlingen för att bli räddade av en man. Visst flera andra kvinnor med (styvmodern och feerna exv) men nja, man kanske ska byta där med att det är tjejen som är räddaren.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det har du ju rätt i - plus att styvmödrarna (som tydligen var riktiga mödrarna i de ännu äldre originalen, har jag hört, men man ändrade till styvmödrar för att inte skrämma barnen för mycket) ju är onda...
      Vi får helt enkelt jobba på alla håll för att få den nya generationen att inte se för stora skillnader på pojkar och flickor.

      Radera