torsdag 4 februari 2016

Lärande

Alla våra barn lär sig saker så fort nu, det är så häftigt att se! Alfred håller plötsligt på att lära sig skriva: han har kunnat alla bokstäver i alfabetet i... jag vet inte, minst ett och ett halvt år, jag minns inte riktigt, men jag vet att han kunnat alla länge redan när vi bodde i Stockholm, och det är ju snart ett år sen vi flyttade därifrån. Så härom dagen laddade jag ner två appar där man kunde lära sig ljuda bokstäverna och skriva, och han lärde sig förstå redan på andra försöket på ett ord. Det han fick upp först var en bild på en håv, och en röst sa "HÅV" väldigt tydligt, och så låg de rätta bokstäverna huller om buller med några andra. När man tryckte på bokstäverna hörde man hur de lät när man ljudade dem, alltså bara "h" och inte "hå", och han lärde sig så fort! Igår kunde han skriva "jorden" utan några som helst problem. Den ungen kommer ju knäcka läs- och skrivkoden på riktigt när som helst!
Och tjejerna håller också på att lära sig bokstäver: när jag äntligen hittade gula tandborstar (av märket TePe, som vi alltid använder, på rekommendation av mitt ex styvfar som är tandläkare) köpte jag ett gäng, och det blev bråk om vem som skulle få ha gul tandborste direkt. Så alla fick, och så märkte jag dem med deras initialer i nagellack, så nu vet både Lilly och Flora hur deras första bokstav ser ut, och hur den låter. (Det var bara Christopher som inte fick.)
Och så plockade någon av dem fram en påse med magnetbokstäver härom dagen, och så hämtar framför allt Lilly en bokstav i taget och frågar "Va hete den?"
Färger håller de också på att lära sig, både hemma och på förskolan - gul kan de båda nu, och jag tror att de börjar få koll på några till.
Hur blev våra barn så stora så fort?!
Och förresten: det börjar visst bli vår i Landskrona! :)

2 kommentarer:

  1. Vad kul med Alfred! Vad heter apparna?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skaffade två: "Kul med Duffton", som kostade 50:- tror jag det var (dyraste app jag köpt!), och sen hittade jag "ABC-raketen", från Utbildningsradion, så den var gratis. I ABC-raketen är det filmer och en massa grejer, så den är nog roligare egentligen, Duffton verkar mest bara vara ord med mindre distraktioner. :)

      Radera