lördag 13 februari 2016

Lördagsbesök och uttal av ord

Våra härliga sovmorgondagar verkar vara över, för på sistone har barnen vaknat runt 7 varje dag. Och jag vet att väääldigt många barn (inklusive Alfred i yngre ålder) tvingar upp sina föräldrar vid 5-6, och jag är oerhört tacksam över att vi under en längre tid fått sova till 8-9 på helger, men det gör inte att det är mindre tråkigt att vi inte får göra det längre... Plus att Flora plötsligt återupptäckt amningen och sliter täcket av mig runt halv sju varje morgon och ammar (vilket faktiskt gör lite ont nu för tiden, jag vet inte riktigt varför, så då kan jag inte sova längre) i en timme tills vi måste gå upp. Alfred brukar gå upp vid 7, men när jag tänker efter har nog faktiskt Lilly sovit längre de senaste morgnarna, men jag brukar alltid hamna med Flora, så det har jag inte haft någon nytta av ändå.
På helgerna kan vi dock skicka ner alla tre till tv:n, som Alfred hanterar alldeles utmärkt själv, och ligga kvar och halvsova en liten stund till, alltid nåt.
Vi skulle få besök idag, så jag sminkade mig lite för en gångs skull, och barnen ville också vara med.


Vårt besök var av en f.d. kollega till Christopher från Malmö-tiden, med fru/sambo (vet faktiskt inte om de är gifta) och 3,5-årig dotter. De kom vid 11-tiden och åkte inte hem förrän närmare 17, för vi hade så trevligt. Barnen lekte (med lite småbråk ibland, men för det mesta bra) och vi åt lunch, tog en promenad och fikade och pratade jättemycket - jag som knappt träffar folk numera tyckte nog det var lite extra trevligt. :)
Vindstilla! Jag blir lika förvånad varje gång det är vindstilla i Skåne. Det är Köpenhamn man ser där på andra sidan vattnet.
Och ikväll lät vi barnen titta på låtarna i Melodifestivalen igen, fast det var lite för kaotiskt förra veckan: det gick bra tills vi skulle stänga av tv:n innan andra röstningsomgången, för då ville barnen såklart titta vidare och dessutom ville de ha nåt att äta igen, men till slut fick vi dem i säng i alla fall.
Jag hade tänkt skriva en liten lista över ord som tjejerna säger nu som låter lite roliga, som jag gärna vill minnas - det kanske inte är jättespännande för er, så jag håller det kort och gör det helt enkelt i en rak listform:
- Tewe = tv
- Tova = Flora när hon själv säger det (Lilly säger mer Doa), och det är lite roligt, för innan jag fick barn tänkte jag att min framtida dotter skulle heta just Tova, men så blev det inte när det väl blev dags.
- TommyAnni = Tommy och Annika. När vi försöker få dem att säga Annika så blir det istället Annikatt. Flora får till det rätt ibland, men Lilly får det alltid till Annikatt.
- Ligga mamma ääm = ligga på mammas arm
- Itta mamma täät = sitta i mammas knä 
- Jaam = banan. Jag trodde inte att det var så svårt att uttala banan, men tydligen är det det, för varken Flora eller Lilly kan säga ba:et i början hur mycket jag än försöker - för jag brukar av någon anledning ha svårt att förstå vad de vill när de säger bara jaam, jag glömmer alltid bort vad det betyder.
- Äp mi = hjälp mig
- Tomme tiss = det kommer kiss. Jag är inte redo för potträning än alltså. Det har kissats på golvet fyra gånger här hemma idag, så nu överlåter jag potträningen till förskolan ett tag till.
- Nän! = igen!
- Hä komme ja! = här kommer jag, såklart, inget fel uttal här direkt, men det är gulligt. :)
- Va hete hon? = framför allt Lilly undrar vad alla heter; människor i affären, folk på bild i tidningen, färger, allt.
Och så är det extremt mycket bajs hela tiden. Allt är bajs. "Var det gott?" "Bajs." "Vad heter den?" "Bajs." Suck.
För Alfred är det mest nedräkning till födelsedagen på onsdag nu, han frågar flera gånger om dagen hur många dagar det är kvar nu. Just ja, jag måste slå in hans presenter, och inte tillbringa hela kvällarna framför datorn...

2 kommentarer:

 1. Hihi mysigt med barnspråk!
  mina säger: "bla idé mamma!" eller "bla tänkt mamma!" om diverse olika saker denna morgonen (typ: "Ska vi riva äpplen och ha på pannkakorna?"). Så otroligt peppigt :D
  Man borde verkligen skriva ner mer, så en inte glömmer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, härligt med en hejaklack! :)
   Vi har varsin sån där "mina första år-bok" till barnen, men den glömmer jag alltid skriva i, fast jag skriver ju mycket här. Böckerna är dock en bra sammanfattning, så jag försöker komma ikapp med dem lite då och då, fast det finns å andra sidan inte plats att skriva vad som helst i dem, så: bloggen är nog bäst ändå!

   Radera