lördag 16 juli 2016

Pott-framsteg

Potträningen av tjejerna kom av sig i våras - Lilly var ju utan blöjor på förskolan ett tag, men sen blev det varmt och de började vara ute hela dagarna, och då satte de på henne blöja igen, och vi har inte orkat träna nåt vidare hemma. Jag har känt att det inte är någon brådska med att sluta med blöjor och vill inte pusha dem utan bara låta dem gå på toa/potta när de vill. Vi har förstås frågat dem ibland om de vill gå, men de har inte varit överhövan intresserade, och när de fått gå nakna hemma har det blivit väldigt mycket kissande på golven. När vi var här i Kärra på Kristi Himmelsfärd var de nakna ute mycket och kissade på gräset, vilket framför allt Flora tyckte var mycket roligare än att gå på pottan, så jag tänkte att vi kör mer på det när vi har sommarledigt.
Första veckan har det dock varit kallt och blåsigt, så vi har inte varit ute utan kläder, men när vi var i Lysekil köpte jag i alla fall ett ark med fina glittriga stjärn-klistermärken, efter att jag läst att många i tvillinggruppen använt klistermärken som belöningar när barnen gått på pottan/toan. Det var förstås så roligt att de typ ville sitta på toa hela tiden för att få klistermärken... (Alfred fick också när tjejerna gick, och det behövde inte komma något, det räcker att de försöker.)
De senaste dagarna har jag läst flera trådar i tvillinggruppen om potträning, eftersom det är väldigt många som tänker som vi att det blir lättare när man är ledig och det är varmt osv, men alltså gode tid vad folk kämpar! Det finns tydligen en ebok som lovar att man ska få barn blöjfria på tre dagar om man följer dess tips, och nu verkar väldigt många i den här gruppen tro att barnen måste bli torra på mindre än en vecka (oavsett om de läst boken eller inte), så ett helt gäng har slutat cold turkey med blöjor och springer nu runt på stan och i mataffärer och torkar kiss överallt och tvättmaskinerna går konstant (en del har slutat på nätterna direkt också samtidigt), för alla barnen är ju inte plötsligt redo att sluta med blöjor bara för att föräldrarna råkar ha semester.
När Alfred skulle sluta med blöjor så körde vi inte heller någon hårdträning, för jag som läser om det mesta hade lärt mig att man inte ska pressa barnen för att då finns ju risk att pottan får negativa associationer, och barn kan ändå inte sluta med blöjor förrän de fått lite kontroll över blåsan. Så han fick gå på pottan eller toan med kissring när han kände för det hemma, men skulle vi åka bil eller ut på stan fick han såklart ha blöja tills han hade kläm på att säga till och kunde hålla sig en stund. Jag hade också alltid tejpblöjor i väskan för att kunna dra ner hans byxor och sätta på en blöja om vi var någonstans där det inte var tillräckligt nära en toalett under ganska lång tid efter han slutat med blöjorna (när han var precis runt 3). Nattblöja hade han tills han var 4 ungefär, och jag tvingade ju honom att ha Up&Go på nätterna ganska länge till för att jag inte orkade byta lakan de få gånger han faktiskt kissade på nätterna. Men han blev ju blöjfri ändå, allt var frid och fröjd även om det inte gick på tre dagar.
Så jag har allt eftersom blivit rätt frustrerad på den här hysterin, och tycker dessutom synd om barnen. De har haft blöja konstant i 2,5-3 år, och plötsligt tar föräldrarna bara bort dem helt och hållet och förväntar sig att barnen ska lära sig nåt helt nytt på några dagar. Jag gissar dessutom på att blöjor är en ganska stor trygghetsgrej för många barn. Vad är grejen? Man kanske ska försöka sätta sig in i barnens situation ibland?
- Jaså, du har aldrig programmerat förut sa du? Nänä, men nu vill vi att du bygger Volvos nya CMS-system här. Du har tre dagar på dig. Kör hårt!
Anyway, de senaste dagarna här har framför allt Lilly blivit jätteduktig på att kissa på pottan, och tycker det är roligt (hon bryr sig inte ens om klistermärkena varje gång), men vissa dagar vill hon ha blöja, och då får hon det. Flora får oftast inte ut något när hon sitter på pottan, men hon tycker det är kul att kissa på gräset, så då gör vi det (hon kan hålla sig hur länge som helst också, verkar det som). Härom dagen bajsade hon på gräset också - jag satt och plockade svarta vinbär, och hon hade nyss kissat på gräset, och sen ställde hon sig bredbent bredvid mig igen och jag trodde hon skulle kissa igen, men plötsligt damp det ner en bajskorv. Men visst, det funkar ju också. Och sen bajsade Lilly på pottan, så det görs definitivt framsteg här. (Trots att vi inte tagit bort blöjorna helt och tjejerna får välja själva hur de vill göra.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar