söndag 1 maj 2016

Utflykt till Bokskogen

Idag åkte vi till Bokskogen utanför Malmö. Innan vi kom iväg bråkade barnen så mycket med varann att jag höll på att få totalt psykbryt, så det var bra att komma iväg. Alla barnen somnade i bilen på vägen dit, så när vi kom fram var de pigga och glada.
Vi började med att äta lunch - vi hade med oss kalla pizzarester från igår (barnen gillar tydligen inte pizza längre, för igår åt de nästan ingenting, men när den var kall idag gick den ner) och lite kaka. Vid ett annat picknickbord bredvid oss satt det ett gäng som hade två Chow chow-hundar fastbundna vid ett träd bredvid, och barnen ville så gärna hälsa på dem. Lilly vågade sig fram och frågade om hon fick klappa, så deras matte följde med oss och pratade och berättade om hundarna. Aslan och Simba hette de, och blev superlyckliga över att få sällskap av nya människor.
Sen gick vi en slinga som visst bara var 3 km lång, men den tog oss ungefär 1,5 timme att gå i vår takt. Lilly gick nästan hela vägen själv och satt bara i vagnen eller på pappas axlar korta stunder! Flora och Alfred var också uppe och sprang och gick mycket såklart, men vi var mest imponerade av Lilly som orkade gå så långt.
Jag lärde mig (tack google i mobilen) att harsyra har jättesöta små blommor som på håll ser ut som vitsippor.
De flesta träden hade inte slagit ut än, men på några ställen var det grönt, och det var så vackert! Jag har bara varit i bokskogen en gång tidigare, och det var med Christopher för åtta år sen, men några veckor in i maj så det var grönare då.

Vi såg så många små nässlor att jag plockade ett gäng för att prova att göra nässelpesto, som vi fick provsmaka när vi var på Fredriksdal förra helgen. Jag har aldrig gjort något av nässlor förr, bara bränt mig på dem, så jag har liksom aldrig tittat jättenoga på dem. så när vi kom hem blev jag lite nojig över om det verkligen var brännässlor jag plockat och inte något annat potentiellt giftigt. Jag försökte bränna mig på en för att testa (jag hade vantar på när jag plockade dem), men den brändes knappt, men efter en massa googling kom jag fram till att det måste vara brännässlor - och om det inte var det så finns det bara ett par andra växter de kan förväxlas med och de är också ätliga, så jag körde på.
Och det blev jättegott! Flora tyckte också det var gott, och Lilly vågade sig också på att smaka (Alfred vägrade). Men dör jag så vet ni varför. ;)

2 kommentarer:

 1. Gott med nässelpesto, det måste jag testa! Späda brännässlor bränns inte/knappt. Brukar jämt plocka dem utan handskar på våren till soppa och paj. Värre blir det när de vuxit till sig som bekant...hu...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad skönt, då var det nog rätt ändå. :) Jag läste ett tips för lindring om man bränner sig på brännässlor förresten! Då ska man knipsa av nässlan och ta saften från stjälken på blåsorna, det ska jag testa i sommar.
   Jag använde förresten solroskärnor i peston istället för nötter, tog ett recept jag googlade fram bara.

   Radera