söndag 8 januari 2017

Ord för nyordslistan 2017

- Bajse (= Bamse. Biopremiär för tjejerna idag på "Bamse och häxans dotter". Lilly satt blickstilla i pappas knä och tittade medan Flora frågade var tionde minut när vi skulle åka till mormor, och försökte däremellan lägga sig bekvämt för att sova, vilket hon inte lyckades med, så hon och Alfred turades istället om att sitta på omväxlande Lillys, Floras och Alfreds platser och i mitt knä. Förutom när Alfred stod upp och tittade. Tur att vi satt längst bak.)
Flora
Resten av gänget

- Tepposch (= Ketchup. Utvecklat från det tidigare "teppo". Äts till i stort sett allt. Dvs allt som barnen äter, vilket är i princip köpeköttbullar, fiskpinnar, chicken nuggets och pasta. Bara.)
- Fväkenier (= Fyrverkerier. Läskigt på nyårsafton, lite mer spännande när man nu hör, men inte ser, ungefär ett om dagen från folk som inte sköt av alla på nyårsafton.)
- Nymmar (= Rimmar. Allt rimmar, särskilt sånt som inte rimmar. "Mamma, korv och banan, det nymmar!" Och Lillypilly, det rimmar ju faktiskt på riktigt.)
- Sociobrat (= Användes när person har (orimligt) låg förståelse för hur hen gynnats av samhället, t.ex. avseende socialt kapital, klass, eller förmåner givna av samhället (typ gratis utbildning, god infrastruktur.)
Okej, det sista är lite annorlunda, det erkänner jag, och inte heller sagt av mina barn. Men eftersom min svåger psykologen Victor uppfunnit ett ord som är bra på riktigt, och "tjejsamla" kom med i nyordslistan härom året efter att det bara blivit nämnt i en enda blogg (och att det också ignorerades att det är ett ganska otrevligt sexistiskt ord) så tänkte jag att det räcker att det nämns här för att kvalificera sig till årets lista. Så varsågoda, sprid det vidare, tillsammans med förslagsvis Bajse och tepposch!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar