onsdag 24 augusti 2016

Montessoriungar

Tre dagars inskolning av våra tre Montessoriungar är nu klara, och det funkar bra. Flora vill helst inte lämna mig när jag är med, men det går bättre och bättre (vi har turats om, så jag har varit med tjejerna måndag och onsdag och med Alfred tisdag, och Christopher tvärtom då såklart).
Måla lite - med två penslar samtidigt. :)
Man måste ha med sig egen frukt, så tjejerna fick användning av lunchlådorna de fick i födelsedagspresent på förra förskolan. Lite trist att man måste ha med eget, tycker jag - jag hade ingen aning om att man fick göra så, jag trodde förskolor bjöd på frukt, punkt. Men tydligen inte, jag googlade på det, och det verkar inte vara mycket att göra åt, klagar man kan de istället dra in fruktstunder helt och hållet om man har otur, läste jag om andra förskolor. Så vi får mindre kostnader för blöjor, eftersom tjejerna är blöjfria utom på nätterna nu, men högre fruktkostnader...
De har bara gått en timme om dagen än så länge (1,5 idag), så vi har fått jobba med barnen hemma. Igår satt jag ute en stund, och det var i alla fall väldigt skönt.
Vi fixade en trädgårdskompost igår också, vilket var extremt välbehövligt för att vi hade superlångt gräs som skulle klippas plus att vårt plommonträd tydligen mår dåligt och har miljarders mögliga plommon på sig som måste slängas. Så på en dag fyllde vi upp halva... Vi kanske behöver en till.
Här "arbetar" Lilly och Flora med Montessorimaterial. Jag vet inte riktigt än, än så länge tycker jag att det är lite smått kreativitetsdödande när fröknarna visar exakt hur man ska göra med alla saker och att man inte får leka fritt - dessutom kallas all lek för "arbete", vilket jag också tycker är lite konstigt, men det ska tydligen vara för att visa att barnens lek är lika viktigt som föräldrarnas arbete, om jag fattat det rätt. Men Christopher har ju gått på Montessori och älskade det, och han säger att man visst får leka fritt, men att man först får lära sig hur det är tänkt att göra ur pedagogisk synvinkel, så det blir säkert bra. Jag såg på Alfred att han tyckte det var spännande när hans fröken visade saker igår, men att han tyckte att det tog lite för lång tid när hon visade, han ville göra själv, och när han väl fick det så var det roligt. Så jag hoppas att de kommer gilla det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar