måndag 5 september 2016

En tur till Ven

När vi nu bott i Landskrona i ett helt år (redan!) var det ju hög tid för en tur över till Ven. Vi passade på när vi hade besök av Christophers föräldrar i helgen.
Prognosen hade varnat för regn, men så blev det fint väder ändå i lördags, så vi åkte. Men när vi satt längst fram på däck på färjan var det helt otroligt blåsigt, så alla barnen frös svinmycket - eller ja, alla frös utom jag, som tydligen hade på mig världens tjockaste och mest vindtäta klänning. Tack H&M.
När vi kom fram efter en halvtimme var det jätteskönt åtminstone. Och pittoreskt.
Vi gick först uppför en jättebrant backe, som inte alls kom överens med att jag var förkyld och körde en tvillingvagn med två barn i, samtidigt som barnens extremt effektiva farfar traskade på i typ överljudsfart uppför. Snälla farmor väntade åtminstone in mig när jag flåsat mig uppför halva backen och hjälpte mig att knuffa på vagnen.
Sen spankulerade vi fram på vägen som går tvärs över ön, och tittade förundrat på alla par som hyrt tandemcyklar och i 90% av fallen placerat den längre mannen fram och den kortare kvinnan bak. Kul för alla kvinnor som fick stirra in i karlns rygg, för det viktigaste måste ju vara att mannen får styra cykeln och ha kommandot, ju.
Vårt mål var Tycho Brahe-museet. Här är återuppbyggnader av hans observatorium som låg under jord (rummen under jord var fortfarande kvar i original dock, nästan 500 år senare - vi gick ner där sen, mer om det kommer).
Inne i den före detta kyrkan var museet, där Alfred tittade på Ven, på Ven.
Utanför kyrkan/museet hade de renässansleksaker, som var jätteroliga att testa på. Den här hette "Välta hönor", tror jag det var. Man kunde också bland annat kasta hästskor, kasta ringar, spela kägla, och "peta ut skomakarns ögon"eller nåt i den stilen.
Obs: stocken Christopher sitter på sitter inte fast, utan rullade åt sidorna om man inte hade perfekt balans.
Utsikt in mot fastlandet.
Ny favvoblomma: ringblomma.
En bild på Tychos slott Uraniborg (som jag alltid trott hette Uranienborg? Men det gör det kanske på danska?). Kungen rev det efter han dött för att använda byggnadsmaterialet till andra slott. Tråkigt. Men den återskapade slottsträdgården var fin!
Sen var vi på en ljud- och ljusföreställning nere i observatoriet. Det var kolmörkt och så var det en skådespelares röst som skulle gestalta Tycho när han jobbade, och så lyste de upp instrument och stjärnor lite då och då. Det var inte jättelätt att hänga med eftersom jag var tvungen att förklara för Flora och Alfred (Christopher hade Lilly) varför det var mörkt och läskigt och att vi snart skulle få komma ut... Men vi lärde oss i alla fall av föreställningen och museet till våra förvåningar att Tycho Brahe hade typ alla fel. Vi hade trott att han var en duktig astronom som faktiskt kommit fram till något nytt, men nej då: han hade fel om allt. Men antagligen är han väl så känd ändå för att han gjorde bättre instrument än de haft förut och så lade han väl grund till framtida upptäckter eller nåt.

Sen åt vi lunch. Barnen fick läsk för att lyxa när vi var på utflykt, och lyckades pimpla i sig varsin hel burk. Det blev rätt många kisspauser efter det, kan jag ju säga.
Och Lilly och Alfred hade så roligt med varann! Det är jättefint, just de två har otroligt roligt tillsammans ofta nu. De bråkar ofta också, men det här är så underbart! (Flora vill bara vara med mig hela tiden, hennes mammighet verkar aldrig avta.)
På det hela taget en väldigt trevlig dag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar