tisdag 13 december 2016

Så mycket grejer: bokstäver, tid, julpyssel, namn, mat och lucia, typ.

Nu så! Jag har som så ofta förr lagt in lite stödord i ett utkast som jag sen ska försöka få ihop nåt av, så här kommer ett försök.
"Va ammämmer man den till?" brukar Flora säga när hon hittar nåt som hon inte vet vad man gör med.
"Va de diffa?" = Vad är det för siffra? Tjejerna kan inte riktigt skilja på siffror och bokstäver än, men de är nyfikna på alla och kan några av dem: A, F och L kan de så klart, och så kan Lilly T, för det är hennes förra fröken Tittis bokstav, ikväll lärde jag mig att de kan B, för det är deras nya förskolekompis Bakirs bokstav, mormors bokstav M och mammas bokstav S kan de också, och de kan 1, 2, 3 och 8.
En sak som jag helt missat att berätta om är att alla barnen leker hund jätteofta, och har gjort det i flera månader. De kryper omkring på alla fyra och bjäbbar i falsett, och i längden blir det hysteriskt jobbigt - jag har försökt få dem att skälla som en lite större hund, för jag har aldrig nånsin hört en hund låta som de gör, men det glömmer de efter nån sekund och sen är de där i falsetten igen. Men bortsett från ljudet så är det väl rätt gulligt - de leker med varann alla tre och låtsas att nån av dem är de andras mamma och sådär.
De håller på att lära sig tidsbegrepp, så det är mycket "igår och imojjon": allt som hänt förut är "igår" och allt som inte är just nu blir "imojjon". Om jag säger nej till något som Lilly vill ha så säger hon "men jag vill ha det imojjon!" och då kan man släppa det.
På förskolan har de skoskydd i hallen på bottenvåningen som vi föräldrar ska ha på oss inne i huset (våra båda avdelningar är på andra våningen), och de senaste dagarna har Flora och Lilly också velat ha på sig dem (Alfred kutar alltid in långt före vi ens hunnit fram till huset, så han har missat det), och de är så nöjda!
Helgen som nyss har varit var ovanligt harmonisk. Både jag och Christopher har börjat nästan hata lördagar, för barnen brukar vara extra bråkiga då av någon anledning, men nu i lördags hade vi riktigt trevligt! Vi delade visserligen upp barnen en stund, det kanske hjälpte: Christopher åkte och gjorde ärenden med Alfred och Flora och jag och Lilly var hemma och gjorde fransk nougat till julgodis. Vi gjorde det efter dessertmästaren Sebastien Boudets recept, och då ingick att blåsa på smeten med en hårtork i en kvart. Lilly tyckte väl inte direkt att det var kul riktigt så länge, men hon hjälpte till en stund i alla fall. Och det blev gott, även om den inte blev så fast som den skulle blivit.
Och i söndags bakade vi pepparkakor och dekorerade ett pepparkakshus (som vi köpt i färdiga delar från IKEA), och det gick också bra! Vi var helt förberedda på att det skulle bli kaos, men båda uppgifterna gick över förväntan. :)
Resultatet!
Och det här! Vi gav uppenbarligen våra tjejer för svåra namn, för hittills har de ju kallat sig själva Ninny och Doa, men härom kvällen lyckades Lilly äntligen säga L! Och Flora kämpar på med att säga sitt namn, och redan för ett tag sen började hon kunna säga Fola, så det närmar sig.

Och det här! Plötsligt händer det: Alfred gillar någon mat jag lagat! Inte för att han åt överdrivet mycket ändå, men han gillade såsen! Wohooo!
Och idag var det ju lucia, och vi fick tvinga upp våra morgontrötta barn och oss morgontrötta föräldrar redan 05:45, vi som brukar ha svårt att komma upp klockan 7... Men vi kom nästan i tid, och bidrog med två tomtar (icke-sjungande, varav en typ så rädd att hon stod stel som en pinne (Flora)) och en pepparkaksgubbe (sjungande).
När det ljusnat fick vi fika, och sen åkte jag till Malmö och jobbade och nu har vi fått barnen i säng lite tidigare än vanligt för att få lite återhämtning.

2 kommentarer:

  1. Vad härligt att läsa ett långt inlägg från dig. Hoppas ni hade en skön kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket! Och ja, det var lugnt och skönt i soffan framför tv:n. :)

      Radera